Denní zamyšlení s Písmem

18.1.2010 - 24.1.2010

17. 1. 2010 23:59

PONDĚLÍ

Ř 12,1-2 1Vybízím vás, bratří, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba. 2A nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé.


Vyber si z dnešního textu třeba jen půl verše, se kterým zůstaneš v modlitbě. Nechej se jím oslovit. Co pro Tebe konkrétně znamená „...nepřizpůsobujte se tomuto věku....proměňujte se obnovou mysli?“ V čem konkrétně ty sám/sama vidíš, že by ses neměl/a přizpůsobovat? To jaký postoj mám v srdci, má vliv na mé smýšlení. Moje smýšlení pak ovlivňuje mé jednání. Celá Tvá bytost, celé Tvé já se svými skutky, tak jak existuje, se může postupně proměňovat, necháš-li si Bohem obnovovat své srdce, svoji mysl. Budeš-li se krok za krokem učit přijímat smýšlení Ježíšovo.


ÚTERÝ

Ř 12,9-21 9Láska nechť je bez přetvářky. Ošklivte si zlo, lněte k dobrému. 10Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému. 11V horlivosti neochabujte, buďte vroucího ducha, služte Pánu. 12Z naděje se radujte, v soužení buďte trpěliví, v modlitbách vytrvalí. 13Sdílejte se s bratřími v jejich nouzi, ochotně poskytujte pohostinství. 14Svolávejte dobro na ty, kteří vás pronásledují, dobro, a ne zlo. 15Radujte se s radujícími, plačte s plačícími. 16Mějte porozumění jeden pro druhého. Nesmýšlejte vysoko, ale věnujte se všedním službám. Nespoléhejte na svou vlastní chytrost. 17Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Vůči všem mějte na mysli jen dobré. 18Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji. 19Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud, neboť je psáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán.‘ 20Ale také: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím ho zahanbíš a přivedeš k lítosti. ‘ 21Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem.


Co konkrétně znamená být učedníkem Ježíšovým.


STŘEDA

1Pt 4,7-19 7Konec všech věcí je blízko. Žijte proto rozumně a střízlivě, abyste byli pohotoví k modlitbám. 8Především mějte vytrvalou lásku jedni k druhým; vždyť láska přikryje množství hříchů. 9Buďte jedni k druhým pohostinní a nestěžujte si na to! 10Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal; tak budete dobrými správci milosti Boží v její rozmanitosti. 11Kdo káže, ať zvěstuje slovo Boží. Kdo slouží, ať to činí ze síly, kterou dává Bůh – tak aby se všecko dělo k oslavě Boží skrze Ježíše Krista. Jemu buď sláva i moc na věky věků. Amen. 12Moji milovaní, nebuďte zmateni výhní zkoušky, která na vás přišla, jako by se s vámi dělo něco neobvyklého, 13ale radujte se, když máte podíl na Kristově utrpení, abyste se ještě více radovali, až se zjeví jeho sláva. 14Jestliže jste hanobeni pro jméno Kristovo, blaze vám, neboť na vás spočívá Duch slávy, Duch Boží. 15Ale ať nikdo z vás netrpí za vraždu, za krádež nebo jiný zlý čin anebo za intriky. 16Kdo však trpí za to, že je křesťan, ať se nestydí, ale slaví Boha, že smí nosit toto jméno. 17Přišel totiž čas, aby soud začal od domu Božího. Jestliže začíná od vás, jaký bude konec těch, kteří se Božímu evangeliu vzpírají? 18‚Jestliže i spravedlivý bude stěží zachráněn, kde se ocitne bezbožný a hříšný?‘ 19A tak ti, kteří trpí podle vůle Boží, ať svěří své duše věrnému Stvořiteli a činí dobré.


Pro ty, kteří si snad včera ne a ne vybrat to konkrétní pro sebe...


ČTVRTEK

J 21,15-19 15Když pojedli, zeptal se Ježíš Šimona Petra: „Šimone, synu Janův, miluješ mne víc než ti zde?“ Odpověděl mu: „Ano, Pane, ty víš, že tě mám rád.“ Řekl mu: „Pas mé beránky!“ 16Zeptal se ho podruhé: „Šimone, synu Janův, miluješ mne?“ Odpověděl: „Ano, Pane, ty víš, že tě mám rád.“ Řekl mu: „Buď pastýřem mých ovcí!“ 17Zeptal se ho potřetí: „Šimone, synu Janův, máš mne rád?“ Petr se zarmoutil nad tím, že se ho potřetí zeptal, má-li ho rád. Odpověděl mu: „Pane, ty víš všecko, ty víš také, že tě mám rád.“ Ježíš mu řekl: „Pas mé ovce! 18Amen, amen, pravím tobě: Když jsi byl mladší, sám ses přepásával a chodil jsi, kam jsi chtěl; ale až zestárneš, vztáhneš ruce a jiný tě přepáše a povede, kam nechceš.“ 19To řekl, aby mu naznačil, jakou smrtí oslaví Boha. A po těch slovech dodal: „Následuj mne!“

 

Pán Ježíš, než Petrovi svěřil své stádce, se jej neptal – „Petře, už máš lepší známku z té angličtiny? Už sis opravil tu fyziku? Už ses naučil pořádně s tím počítačem? Zbavil jsi se konečně té a té své slabosti, hříchu? Už jsi o mně řekl svým nevěřícím spolužákům/ kolegům v práci?.........“ – Nechtěl, aby se Petr vykázal něčím, co už dokázal. Jediná skutečnost byla pro Ježíše důležitá. Ježíš se nás jednou nezeptá klik jsme toho dokázali, ale jak mnoho jsme (při tom) milovali.


PÁTEK

Zach 4,6 Nato mi řekl: „Toto je slovo Hospodinovo k Zerubábelovi: Ne mocí ani silou, nýbrž mým duchem, praví Hospodin zástupů.

 

Pros dnes Ježíše, aby Ti dal svého Ducha. Ať Tě vede tímto dnem. Ať Tě učí jednat v jeho síle a ne ve své. Ať otvírá Tvé srdce Boží lásce a lidem okolo Tebe. Ať Tě usvědčuje z hříchu a naplňuje pravou radostí nejen z odpuštění.


SOBOTA

Sk 19,1-7 1Zatímco byl Apollos v Korintu, prošel Pavel hornatým vnitrozemím a přišel do Efezu; tam se setkal s nějakými učedníky. 2Zeptal se jich: „Když jste uvěřili, přijali jste Ducha svatého?“ Odpověděli mu: „Vůbec jsme neslyšeli, že je seslán Duch svatý.“ 3Pavel řekl: „Jakým křtem jste tedy byli pokřtěni?“ Oni řekli: „Křtem Janovým.“ 4Tu jim Pavel prohlásil: „Jan křtil ty, kteří se odvrátili od svých hříchů, a vybízel lid, aby uvěřili v toho, který přijde po něm – v Ježíše.“ 5Když to uslyšeli, dali se pokřtít ve jméno Pána Ježíše. 6Jakmile na ně Pavel vložil ruce, sestoupil na ně Duch svatý a oni mluvili v prorockém vytržení. 7Těch mužů bylo asi dvanáct.

 

Co ty na to?


NEDĚLE

1Kor 6,19-20 19Či snad nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který ve vás přebývá a jejž máte od Boha? Nepatříte sami sobě! 20Bylo za vás zaplaceno výkupné. Proto svým tělem oslavujte Boha.


Zkus dát dohromady několik konkrétních nápadů, jak svým tělem můžeš oslavovat Boha. Alespoň jeden dnes realizovat.


ZDROJ: jump.cho.cz

Zobrazeno 1357×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka