Denní zamyšlení s Písmem

...abys byl/a svatý/á

16. 8. 2010 0:37

Jo,jo, zajdi si do kostela, dobře si prohlédni všechny sochy a vyobrazení svatých a začni se sebou něco dělat. Ze začátku bys měl/a změnit ohoz. Jelikož většina těch soch či obrazů znázorňuje řeholníky, měl/a bys, pokud rovnou do nějakého řádu nevstoupíš, udělat vše pro to, aby se Tvůj oděv tomu jejich co nejvíce podobal. Vytahaný, tmavé barvy, už vůbec ne nové rifle. Pak ten postoj – pohled upřený stále do nebe, no co kdybys na zemi uviděl něco hříšného, co by rušilo Tvou svatost?A má-li svatý na nohou sandále, opovaž se vzít si za mrazu na nohy zimní boty…No, doufám, že Ti je jasné, že úplně o tomhle svatost není. Často se nám ale přesně tohle vybaví. Být svatý? Následuje asociace na sochy a obrazy svatých v kostele, no to ani náhodou. Já chci zůstat normální. Přitom nás Boží slovo nejednou vyzývá, abychom byli svatí, dokonce že je to vůle Boží. Kdyby Bůh chtěl, abychom byli kamenní a strnulí jako sochy v kostele, nemusel se přeci obtěžovat s tvořením tak úžasného živého těla nebo člověka vůbec. Připusťme tedy, že sochy a obrazy svatých i ta naše oblíbená socha a oblíbený obrázek, rozhodně nevypovídají vyčerpávajícím způsobem o tom, co to znamená „být svatý“. Stejně jako fotografie milovaného člověka se nedá srovnat s ním skutečným, tak také každé znázornění světce se nedá srovnat s živým svatým. V následujících týdnech si nechme Hospodinem osvětlit, co že je to ta svatost. Je-li tak zásadně důležitá, že se v knize Zjevení dočteme, že do nebe „..nevstoupí nic nesvatého…“(srov.Zj 21,27), pak by nás asi měla více zajímat.

 

1.den Dt 30,15-20 Svatost znamená volit život. Mezi všemi cestami, které se dnes člověku nabízí, jít tou, která vede ke skutečnému životu.

2.den Ex 19,1-6 Svatost znamená zvláštním způsobem patřit Hospodinu. I Ty se můžeš ohlédnout zpět a vidět, co všechno Hospodin učinil v Tvém životě, jak Tě nesl na orlích křídlech, vydobyl si Tě. Jsi jeho zvláštním vlastnictvím.

3.den Jer 31,31-34 Svatost znamená znát Hospodina, znát ho svým srdcem, setkávat se s ním.

4.den Kol 3,12-17 Svatost je také o mé konkrétní odpovědi na velké Boží skutky v mém životě.

5.den 1Te 5,1-11 Svatost znamená být bdělý. Nejen v tom smyslu být připraven na příchod Páně, který může nastat kdykoli, ale také nenechat se opíjet rohlíkem, umět říci jasné NE či ANO, být bdělí ve svém každodenním rozhodování, nenechat se podvést člověkem, ďáblem ani sám sebou.

6.den Jer 29,12-13 Svatost znamená hledat Hospodina celým srdcem. Nenechávat si zadní vrátka, vydat se všanc tomuto Bohu, risknout to, aniž bychom měli v záloze jinou alternativu.

7.den Dt 6,4-7 Svatost znamená celým svým životem vyznávat, že Hospodin je jediný Bůh, že jen On je Pánem Tvého života, jen Jemu se cele podřizuješ. Znamená milovat tohoto Boha celým srdcem, celou duší a celou silou.

zdroj: jump.cho.cz

 

 

Zobrazeno 1259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka