Denní zamyšlení s Písmem

20.8.2019

20. 8. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„U lidí je to nemožné…“


„Když to učedníci slyšeli, velice se zhrozili a řekli: „Kdo potom může být spasen?“ Ježíš na ně pohleděl a řekl: „U lidí je to nemožné, ale u Boha je možné všecko.“/Mt 19,25-26/

Spása je dar Boží milosti. Nelze si ji zasloužit.

1. čtení: Sd 6,11-24a
žalm: Žl 85
evangelium: Mt 19,23-30

 

Zobrazeno 829×

Komentáře

Matonick

Hospodin je všemohoucí. Nemůže ho omezovat ani zlo, jehož se dopustil vyvolený národ (1. čtení: Sd 6,11-24a), ani člověk. Nikdo nezastaví jeho lásku a trpělivost, s nimiž pečuje jako otec o svého syna. Matouš v 1. čtení nám představuje Ježíše jako vychovatele, který vede učedníky k pohledu do vlastního srdce a k tomu, aby se s důvěrou otevřeli budoucnosti. Včera popsané setkání Ježíše s bohatým mladíkem a neuspokojivý výsledek, který si zbohatlík pro svůj život zvolil, probouzejí nevyhnutelně otázku: může bohatý vejít do nebeského království? Ve světle pochopení tajemství plynoucího z Boží moci zřejmě mohou. Nesmí se však majetek pro ně stát modlou.

Matonick

Ježíš se snaží přivést učedníky k jádru tajemství. Žádný člověk, ať chudý, nebo bohatý, jak je psáno, nemůže spasit sám sebe. Osobní nasazení, že například opustí všechno, není cenou, za níž by si člověk jakoby svou spásu kupoval. Ani by se pak neměl chlubit svou chudobou . Má se chránit pýchy, aby nebyl překonán majetným člověkem, jenž žije v duchu víry a střídmě.

Matonick

"A tak mnozí první budou posledními a poslední prvními." (Mt 19,30)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka