Denní zamyšlení s Písmem

11.9.2019

11. 9. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Běda, když vás budou všichni lidé chválit…“


„Běda, když vás budou všichni lidé chválit; vždyť stejně se chovali jejich otcové k falešným prorokům.“/Luk 6,26/

Víra je mnohdy opak hodnot uznávaných světem. Pro nikoho není „zdravé“, když má kolem jen lidi, kteří ho chválí. Pravý přítel dokáže říci i něco negativního, jinak by přátelství nemohlo růst.

1. čtení: Kol 3,1-11
žalm: Žl 145
evangelium: Lk 6,20-26

 

Zobrazeno 1865×

Komentáře

Matonick

Opravdu „Běda nám“, když nás lidé budou chválit? Lukášovy evangelní verše odkazují na Ježíšovo Horské kázání „O čtyřech blahoslavenstvích a čtyřech běda“ a z něho na čtyři kontrasty: chudoba/bohatství, hlad/nasycení, smutek/smích a hanobení/chvála. Ježíš převrací pořadí hodnot, které bychom obvykle považovali za žádoucí. Máme si uvědomit, že nežijeme jen proto, abychom byli šťastní v tomto životě, ale že se máme zamýšlet nad hlubšími životními hodnotami ve světle toho, co si můžeme vzít do života věčného. Chudoba, hlad, pláč a pronásledování, nejsou žádné ctnosti, o které by měl člověk usilovat. K tomu nás Ježíš nenabádá. Když říká – blaze vám, není to nějaký návod ke zvolení cesty strastiplné a utrápené.

Matonick

Když naproti tomu Ježíš pronáší svá varování: „Ale běda …“, ani zde Ježíš neodsuzuje bohatství jako takové, ale varuje bohaté. Neodsuzuje jídlo, ale varuje nezdravě nasycené. Neodsuzuje smích, ale varuje rozesmáté. Neodsuzuje chválu, ale varuje ty, které všichni chválí. Proč? Protože navzdory lidským pochvalám si pochvalu z důvodů, které vidí Bůh, objektivně nezaslouží.
Myslím, že záleží na tom,komu a čemu jsme se zasvětili. Jestliže závisíme na bohatství, na lidech, na jejich mínění, nepatříme Bohu. Nespasí nás ani peníze, ani lidé. Ani přátelé . Moc zachránit nás pro věčný život má jenom Bůh ve svém Synu Ježíši Kristu. Před námi je boží království, nasycení, smích, veselí a radost. To lepší je teprve před námi – a to je ta hlavní životní devíza, o kterou tu Ježíšovi jde.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka