Denní zamyšlení s Písmem

25.9.2019

25. 9. 2019 0:20
Rubrika: Nezařazené

„…setřeste prach ze svých nohou…“


„A když vás někde nepřijmou, odejděte z onoho města a setřeste prach ze svých nohou na svědectví proti nim.“         /Lk 9,5/
 

Lásku lze přijímat jen svobodně.
 

1. čtení: Ezd 9,5-9
žalm: Tob 13
evangelium: Lk 9,1-6

Zobrazeno 2046×

Komentáře

Matonick

Ježíšova cesta do Jeruzaléma jde napříč Samařskem. Před sebou vysílá posly, aby vše připravili pro jeho příchod („Vyslání dvanácti“ Lk 9,1-6) . Tato skutečnost zdůrazňuje důležitost Ježíšovy cesty, při které zvěstuje evangelium, která je zaměřena na jeho budoucí utrpení, smrt a zmrtvýchvstání. Ježíš upozorňuje své učedníky na možnost nepřijetí tamním obyvatelstvem. A Ježíšovi učedníci pak i skutečně v Samařsku přijati nejsou (Lk 9,53). Odmítnutí poslů není ničím překvapivým. Ježíš s ním počítá při svém misionářském nasazení. Odmítá však určité násilnické záměry svých učedníků. Ježíš sice lid prosí o přijetí evangelia lásky, ale nechává jim svobodu v rozhodnutí, zda jej přijmou či odmítnou. Nechce si přijetí vynutit.

Matonick

Odmítnutí pohostinnosti v samařské vesnici se nevztahuje k vlastnímu poselství Ježíše. Pravý důvod odmítnutí je třeba hledat v existujícím napětí mezi Židy a obyvateli Samařska. Židé označovali Samařany za bludaře a věrolomníky. Odmítnutí ze strany obyvatel Samařska nemůže uškodit Božímu plánu, ale umožňuje pokračování Ježíšovy cesty směrem do Jeruzaléma. Ježíšovým posláním není teď zahájit čas soudu, nýbrž ohlašovat Boží království.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka