Denní zamyšlení s Písmem

9.9.2019

9. 9. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Proto se nyní raduji, že trpím za vás…“


„Proto se raduji, že nyní trpím za vás a to, co zbývá do míry utrpení Kristových, doplňuji svým utrpením za jeho tělo, to jest církev.“/Kol 1,24/

Utrpení je součástí života. Nikdo se mu nevyhneme. Snažme se je posvěcovat, dávat mu smysl tím, že ho budeme obětovat za druhé.

1. čtení: Kol 1,24-2,3
žalm: Žl 62
evangelium: Lk 6,6-1

 

Zobrazeno 3088×

Komentáře

Matonick

V listě koloské církevní obci (Kol 1,24-2,3) vystupuje Pavel proti hlásání některých tamějších falešných učitelů, že Kristovo vykupitelské dílo je neúplné. Pavel však zastává názor, že připojovat něco dalšího k evangeliu nelze. Jedině je možné jako údy Kristova těla (církve) v jistém slova smyslu doplňovat to, co ještě schází do plné míry Kristových útrap. Jedná se především o soužení a utrpení zakoušené ve službě hlásání evangelia. On sám se zde představuje jako příklad služebníka evangelia a upozorňuje na mnohá utrpení, která musí snášet při naplňování svěřeného poslání.

Matonick

Utrpení Ježíše Krista není třeba ničím a nikým doplňovat! Tato oběť byla jednou provždy podána Bohu, má neustálou platnost a nekonečnou cenu. Ani nejlepší člověk či nejvzornější světec nemůže k vykupitelskému utrpení nic přidat. Kristovo utrpení je dokonalé a absolutně dostatečné pro naši spásu. Díky Ježíšově smrti na kříži dostalo utrpení nadpřirozený smysl.

Matonick

Chceme-li porozumět utrpení v našem vlastním životě, chceme-li získat křesťanský pohled na utrpení, pak je nutné dívat se na Kristovo křižování a to vždy s návazností na vzkříšení. Myslím, že my obyčejní lidé naše běžné utrpení už dále posvěcovat nedokážeme. Utrpení snad si přáli jen někteří světci : „Každý člověk musí trpět a umírat, avšak je-li živoucí součástí tajemného těla, jeho utrpení a smrt získá výkupnou moc díky božství toho, který je jeho hlavou. To je podstatný důvod, pro který si každý světec přál utrpení.“ (sv. Terezie Benedikta od Kříže).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka