Denní zamyšlení s Písmem

24.10.2019

24. 10. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Oheň jsem přišel uvrhnout na zemi…“


„Oheň jsem přišel uvrhnout na zemi, a jak si přeji, aby se už vzňal!“              /Lk 12,49/
 

Oheň je symbolem Ducha svatého. Dává nám odvahu vyjít správným směrem, nechat „shořet“ vše zbytečné a „rozhořet“ se pro pravou Cestu.
 

1. čtení: Rim 6,19-23
žalm: Žl 1
evangelium: Lk 12,49-53

Zobrazeno 1404×

Komentáře

Matonick

O Letnicích Duch svatý sestupuje na apoštoly v podobě plamenů ohně. Oheň je i zde symbolem Božího působení, Božího setkání s člověkem. Duch svatý je skutečně pravý Bůh. I to je zřejmě vyjádřeno tímto symbolem sestupujících plamenů ohně. Oheň je symbol Boha, jeho působení a blízkosti a je jedním z mnoha symbolů, které v Písmu nalezneme. Když Lukáš píše o tom, jak Ježíš hovoří o ohni, který přišel vrhnout na tento svět a hned nato o křtu, v nějž má být Ježíš ponořen, možná neměl na mysli oheň Ducha svatého, nebo oheň soudu, ale žhavou Ježíšovu touhu projít pomyslnými obětními plameny svého utrpení na kříži. Stejně tak si Ježíš přál projít oním křtem krve na Kalvárii.

Matonick

Tímto způsobem, jak jsem tomu porozuměl já, by nás tyto obrazy ohně a křtu měli zaměřit k vyvrcholení Ježíšova pozemského života, k hodinám jeho úplného sebedarování Otci i nám, než aby nás měly jen povzbuzovat k tomu, abychom, byť s pomocí Ducha svatého, nechali „shořet“ v sobě vše špatné a sami se „rozhořet“pro pravou Cestu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka