Denní zamyšlení s Písmem

4.10.2019

4. 10. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„…jsme naprosto vyčerpáni.“


„Nepřipomínej nám staré nepravosti, pospěš nám vstříc se svým slitováním, jsme naprosto vyčerpáni.Bože, naše spáso, pomoz nám pro slávu svého jména, vysvoboď nás, zprosť nás hříchů pro své jméno!“/Žl 79/

Jsme slabí a křehcí, všichni hříšní. Bez Boha nemůžeme nic, On je naše spása.

1. čtení: Bar 1,15-22
žalm: Žl 79
evangelium: Lk 10,13-16

 

Zobrazeno 982×

Komentáře

Matonick

Hned na začátku žalmu 79 čteme o tom, že Bůh potrestal Izrael prostřednictvím pohanů. Proč je Izrael ve stavu, který žalmista popisuje? Kvůli svojí nevěře. Jeruzalém je v troskách, ale proč? Protože se chrám stal náhražkou Hospodina, protože na chrám začal Izrael spoléhat více než na Hospodina. Chrám, tak jako bohoslužba, nám má pouze zprostředkovávat vztah s Bohem, nikoli Ho nahrazovat. Izrael moc dobře věděl, že se vzdálil od Hospodina, věděl, že jednal svévolně, jako kdyby Bůh neexistoval a že v důsledku jeho nedověry došlo v rozvrácení chrámu a následnému odvlečení do otroctví a dalším problémům. Myslím, že i toto je princip, který lze vidět kolem nás. Bůh nás trestá někdy i tak, že nás ponechá napospas naši špatným rozhodnutím nebo nás nechá nést jejich důsledky.

Matonick

Žalmista však nakonec dojde k témuž závěru. Uznáváme. jsou to naše nepravosti, nevymlouváme se, ale prosíme, pomoz. Jeho pokání ústí do prosby o pomoc, nikoli o obviňování Boha. I mnohé naše problémy jsou důsledkem našich vin a chyb, a že někdy chceme na Bohu, aby fungoval jako ten, kdo za nás vylíže naše nesmyslná rozhodnutí a z toho plynoucí následky. Žalmista upřímně vyznává, že je unavený, zmatený, smutný, vyčerpaný. Dohaduje se s Bohem, zároveň vyznává, že jeho národ, jehož je on součástí, zhřešil a že se obává o osud Božího díla. Je upřímný. Hledá pravdivé odpovědi na to, proč se dostal tam, kam se dostal a ví, že bez Boha se sám nedopracuje nápravy. Ví, že jen On dokáže spasit nejen jeho samého, ale celý jeho hříšný národ.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka