Denní zamyšlení s Písmem

23.12.2019

23. 12. 2019 0:01
Rubrika: Nezařazené

„Jeho jméno je Jan.“


 

„On požádal o tabulku a napsal na ni: Jeho jméno je Jan. A všichni se tomu divili.“           /Lk 1,63/
 

Dítě je jako tajemství, dárek, poklad pro rodiče, bližní i Boha. Bůh do srdce každého z nás ukryl něco krásného i jedinečného.
 

1. čtení: Mal 3,1-4.23-24
žalm: Žl 25
evangelium: Lk 1,57-66

Zobrazeno 1124×

Komentáře

Matonick

Připomeňme si příběh manželů Alžběty a Zachariáše (Slovo na den 19.12.2019), kteří dlouho žili bezúhonně v bezdětném, neplodném manželství a také to, jak bylo Zachariášem přijato poselství Boží sdělené skrze anděla Gabriela o blížícím se početí jeho ženy. Zachariáš andělovi nevěřil: „Jsem už totiž stařec a moje žena je v pokročilém věku.“ (v. 18). A jak reagoval anděl? Jeho odpověď byla současně oznámením určité formy ‘trestu’. Zachariáš oněměl až do porodu slíbeného syna (v. 19-20). Bůh však vyslyšel jeho modlitby. Žena mu porodí syna, kterému mají dát jméno Jan. Jan, pochází z hebrejského „Jóchánán“, což znamená „Bůh je milostivý“. Spočívá v tom, že Bůh se smiloval a daroval rodičům dlouho žádané dítě. Zachariášův syn navíc bude mít zvláštní postavení.

Matonick

Podle andělových slov bude „veliký před Pánem“ (ano, bude to Jan Křtitel), už od narození bude zasvěcen Bohu. Boží slovo se splnilo. Alžběta počala a porodila syna, kterému rodiče dali jméno, které mu vybral Bůh. Když Zachariáš potvrdil, že se jeho syn bude jmenovat Jan, vrátila se mu řeč. Přemýšlel totiž o tajemství početí i zrození a pochopil, že lidská plodnost vychází od Boha a každé dítě je zázračným darem Božím.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka