Denní zamyšlení s Písmem

8.12.2019

8. 12. 2019 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Smiluje se nad nuzným a chudým…“


„On vysvobodí chudáka, který se dovolává pomoci, ubožáka, jehož se nikdo neujímá. Smiluje se nad nuzným a chudým, zachrání ubožákům život.“  /Žl 72/
 

Boží láska dokáže prolomit kruh egoismu. Dává nám sílu vyjít ze sebe a pomáhat bližním.
 

1. čtení: Iz 11,1-10
žalm: Žl 72
2. čtení: Rim 15,4-9
evangelium: Mt 3,1-12

Zobrazeno 1291×

Komentáře

Matonick

Jedním z mnoha obrazných označení pro Boha je titul Král. Král byl v Izraeli chápán jako ten, kdo zaručuje spravedlnost. Jeho spravedlnost zahrnovala hlavně ochranu slabých. Král je vnímavý vůči utrpení nemajetných, kteří se dovolávají pomoci. Na základě soucitu a slitování učiní vše, aby jejich život zachránil z křivdy a násilí. Král zachraňuje chudé, protože je považuje jakoby za své příbuzné, kterých se musí zastat. Stejná slovesa používá bible pro Hospodinovo jednání. Král, který uskutečňuje program spravedlnosti, milosrdenství a lásky slouží Božím dějinám, jež mají shromáždit národy tak, že se svět stane Božím královstvím, ve kterém dojde dokonalé spásy jak společnost, tak i příroda.

Matonick

Žalm 72 se týká především samého Boha, neboť ten byl pro Izraelity v plném slova smyslu Králem. Jde o žalm, který sloužil při intronizaci krále. Z tohoto hlediska se žalm 72 ukazuje I v mesiánském světle. Zejména v době adventní jím zdůrazníme pojetí Ježíše jako Mesiáše chudých. Tento žalm se v Kristu naplnil. Pro nás je však i modlitbou, jíž prosíme, aby Bůh učinil Ježíše králem našich životů.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka