Denní zamyšlení s Písmem

10.1.2020

10. 1. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Kdo miluje Boha, ať miluje i svého bratra.“


„A tak máme od něho toto přikázání: Kdo miluje Boha, ať miluje i svého bratra.“/1Jan 4,21/

Je to hodně těžké – milovat všechny bližní. Ale jsme k tomu povoláni. Vždyť nebudeme-li o to usilovat, nemůžeme říci ani to, že milujeme Boha.

1. čtení: 1Jan 4,19-5,4
žalm: Žl 72
evangelium: Lk 4,14-22a

 

Zobrazeno 994×

Komentáře

Matonick

Setkání s viditelnými projevy Boží lásky v nás může probudit cit radosti, která se rodí ze zakoušení toho, že jsme milováni. Uznání živého Boha je cestou k lásce. Láska se v průběhu života se proměňuje, zraje. Láska k bližnímu v tom smyslu, jak je hlásána v Bibli a jak ji předkládá Ježíš, spočívá v tom, že já miluji v Bohu a s Bohem také jinou osobu, třeba i tu, kterou neznám. Hledím na ni Kristovýma očima. Jeho přítel je mým přítelem.Bez ohledu, jak se mi ten druhý navenek jeví, mohu mu dát mnohem víc. Mohu ho obdařit pohledem lásky, který tolik potřebuje. Tady se projevuje nezbytné propojení mezi láskou k Bohu a láskou k bližnímu, o němž se v prvním listu Janově hovoří s takovou naléhavostí. Jestliže v mém životě schází kontakt s Bohem, pak v tom druhém nedokážu najít Boží obraz.

Matonick

Láska k Bohu a láska k bližnímu jsou neoddělitelné, jsou jediným přikázáním. Obojí však žije z předcházející lásky Boha, jenž si nás zamiloval jako první. Proto také platí, že se nejedná o nějaké zvenku přicházející „přikázání“, které by po nás chtělo něco nemožného, nýbrž o vnitřní zakoušení darované lásky, která kvůli své vlastní povaze musí být následně sdílena druhým. Láska roste skrze lásku. Láska je „božská“, protože pochází od Boha a sjednocuje nás s Bohem, a prostřednictvím tohoto sjednocovacího procesu nás proměňuje v „My“, které překonává naše rozdělení a utváří z nás jedno, a to až do doby, kdy na konci Bůh bude „všechno ve všem“ (1 Kor 15,28).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka