Denní zamyšlení s Písmem

22.1.2020

22. 1. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Je dovoleno …. život zachránit i utratit?“


„Pak se jich zeptal: „Je dovoleno v sobotu jednat dobře, či zle, život zachránit, či utratit?“ Ale oni mlčeli.“     /Mk 3,4/
 

Ať láska k Bohu a bližnímu nás vede a dokážeme pomáhat tam, kde je to potřeba.
 

1. čtení: 1Sam 17,32-33.37.40-51
žalm: Žl 144
evangelium: Mk 3,1-6

Zobrazeno 3273×

Komentáře

Matonick

Ježíš má na své pouti po zemi řadu „problémů“ s farizeji a zákoníky, resp. oni mají problém s Ježíšem, protože se vymyká jejich představě o Pánu Bohu. Zakládají si na předpisech, až ztratí ze zřetele to, oč a jde Bohu především – o člověka. Ježíš ukazuje podstatu jeho učení – milosrdenství a láska k člověku, a to bez ohledu na předpisy. Marek ve svém vyprávění o Ježíši, ukazuje, že Ježíš neruší sobotu, ale prožívá ji úplně jinak než farizeové a zákoníci. Ježíš svým jednáním ukazuje, jak můžeme dosáhnout na požehnání, které na sedmý den vložil Bůh už při stvoření. Ježíš vnímá sobotu z úplně jiného úhlu než židovští duchovní. Ti prožívají sobotu jako její samozvaní strážci. Sledují bedlivě své okolí a okamžitě trestají každého, kdo udělal něco v rozporu s tradičním prožíváním sabatu.

Matonick

Ježíše si všímají už delší dobu. Jejich bedlivému strážnému oku neuniklo, že v sobotu dělá věci, které se podle nich nesmí. Ježíše střeží na každém kroku a číhají na vhodnou příležitost. Dnes by mohl přijít ten okamžik, kdy by Ježíše mohli přísně potrestat. Pro Ježíše je sobota něčím úplně jiným. Setkává se s člověkem, který se už dlouho modlí a prosí Boha za uzdravení. Teď vidí Ježíše, o kterém toho už tolik slyšel. Ježíš vidí prosbu v očích tohoto nemocného. Vnímá i přítomnost "svatých farizeů", kteří čekají, aby ho mohli odsoudit. Mohl tomu nemocnému říci: "Přijď jindy, v sobotu se neuzdravuje." Možná by si tím o pár dnů prodloužil svůj život. Možná by zloba farizeů utichla.

Matonick

Jenže kdyby to Ježíš udělal, dal by za pravdu tradičnímu pojetí soboty, které bylo v rozporu s Boží vůlí. Raději riskoval ještě větší nenávist duchovních vůdců, než aby dal záminku pro tvrzení, že Bůh vidí sobotu stejně, jako farizeové a zákoníci. Ježíš v sobotu uzdravoval. Mohu to dělat i já. Někdy stačí, když se v sobotu či v neděli zastavím u někoho, kdo potřebuje obejmout, stisknout ruku nebo třeba jen pohladit po tváři. Ježíš je pánem nad sobotou – neměli bychom to chápat jako výzvu Ježíše k porušování předpisů, ale je třeba si uvědomit, že pokud předpisy jsou více než láska k člověku, nemá to nic společné s Ježíšovým učením.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka