Denní zamyšlení s Písmem

10.2.2020

10. 2. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Vybudoval jsem ti sídlo…“


„Vybudoval jsem ti sídlo, kde budeš přebývat, vznešené obydlí po všechny věky.“      /1Kral 8,13/
 

Král Šalamoun vybudoval Bohu sídlo v Jeruzalémě. Z tohoto chrámu dnes už zbyla jen jedna zeď. Ježíš je ale sám Božím chrámem. Jeho tělo, které přebývá ve svatostáncích a v eucharistii přináší Boha i do Tvého srdce.
 

1. čtení: 1Kral 8,1-7.9-13
žalm: Žl 132
evangelium: Mk 6,53-56

Zobrazeno 1530×

Komentáře

Matonick

Postavení Šalamounova chrámu v Jeruzalémě je vyvrcholením příběhu, který se začíná Božím příslibem na hoře Sinaj: “Ať mi udělají svatyni a já budu bydlet uprostřed nich” (Ex 25,8). Jedná se o příběh exodu, o vyvedení národa Izraele z Egypta, v němž se setkáváme s lidem, který přijímá smlouvu s Bohem. On je po celou dobu putování skryt v arše , o níž se píše v dnešním čtení. Zasvěcení nového jeruzalémského chrámu kde je stánek setkávání s Hospodinem - archa smlouvy, slavnostně uložen, představuje naplnění toho co bylo velmi dlouho netrpělivě očekáváno a co zároveň představuje budoucí nesrovnatelně významnější událost příchodu Božího Syna Ježíše na svět.

Matonick

Božství v Ježíšovi pak bude přebývat jako v pravém a definitivním chrámu. Ježíš je opravdu zviditelněná a ztělesněná plnost božství (Kol 2,9). A my smíme mít podíl na této jeho plnosti (srov.Kol 2,10). Pro nás je dnes Kristovým tělem církev, která je prodloužením jeho lidství v dějinách světa. Existence církve je tudíž zaměřena k tomu, abychom nejen my, ale celé lidstvo se stalo stánkem, velesvatyní setkávání, mezi Bohem a člověkem.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka