Denní zamyšlení s Písmem

12.2.2020

12. 2. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Požehnán buď Hospodin, tvůj Bůh…“


„Požehnán buď Hospodin, tvůj Bůh, který si tě oblíbil a dosadil tě na izraelský trůn. Protože si Hospodin zamiloval Izraele navěky, ustanovil tě králem, abys zjednával právo a spravedlnost.“       /1Kral 10,9/
 

Nejlépe o Bohu svědčíme dobrým životem. Když druzí vidí naše skutky a jejich ovoce, mohou chválit i Boha, ve kterého věříme.
Stejně jako královna ze Sáby, když navštívila krále Šalomouna.
 

1. čtení: 1Kral 10,1-10
žalm: Žl 37
evangelium: Mk 7,14-23

Zobrazeno 2037×

Komentáře

Matonick

Země Sába, jejíž panovnice navštívila Šalamouna, byla se vší pravděpodobností domovem Sabejců v jihozápadní Arábii. Královna ze Sáby, obdivovala bohatství a skvělý chod Šalamounova dvora. Náboženstvím byla sice pohanka, avšak rozpoznala, že pravým průvodcem Šalamounovy nádhery a především jeho moudrosti je sám Hospodin, jeho Bůh: “Požehnán buď Hospodin, tvůj Bůh. Protože si zamiloval Izraele navěky, ustanovil tě králem, abys zjednal právo a spravedlnost“ (srov. 1Kr 10, 9). Z jejích slov však nepoznáme, zda vychvaluje vice Hospodina nebo Šalamouna. Zřejmě se však Hospodinovým vyznavačem nestala, protože ho označuje jako „tvůj Bůh“.

Matonick

Křesťané vědí kdo jediný mohl překonat Šalamounovu moudrost. Syn Boží, Kristus o sobě říká: „A hle, zde je více než Šalamoun“ (Mt 12,42). Bylo by málo, kdyby křesťané svědčili svým životem a věřili v Boha jenom tak, jako bezejmenná, ale bohatá královna ze Sáby. Vztahy moudrého a spravedlivého izraelského krále Šalomouna s okolními národy, sňatek s egyptskou princeznou vynesly mu moc, bohatství, přepych. Dokázal přilákat královnu a obeznámit ji s Hospodinem, zodpovědět její otázky a tak získat její důvěru. Jak rychle “Sábyna” přišla tak zase spěšně odešla. Zanechala v Izraeli spoustu zlata a bohatých darů. Mohla to být králova jedna z mnoha dalších bohatých nevěst. Naše Sabina, také přiletěla jako vichřice. Jméno dostala. V naší zemi však zanechala jen miliardové škody.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka