Denní zamyšlení s Písmem

14.2.2020

14. 2. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Effatha!“


„Vzal ho stranou od zástupu, vložil prsty do jeho uší, dotkl se slinou jeho jazyka, vzhlédl k nebi, povzdechl a řekl: „Effatha,“ což znamená ‚otevři se!‘“ /Mk 7,33-34/
 

Pane, pomoz, ať se Ti dokážeme více otevřít, svěřit Ti svá srdce, darovat Ti všechna místa, kam jsme se zatím báli Tě vpustit.
 

1. čtení: 1Kral 11,29-32;12,19
žalm: Žl 81
evangelium: Mk 7,31-37

Zobrazeno 2678×

Komentáře

Matonick

Ježíš na své další cestě vrací hluchoněmému sluch i řeč. Podle Markovy zprávy uzdravuje celého člověka. Aramejské slovo “Effatha!” není určeno tělesným orgánům nemocného, ale celému člověku, který se má otevřít Boží milosti. Jedná se o další zázrak, který Ježíš koná na pohanském území. Markovým záměrem, je podtrhnout skutečnostm že pohané jsou otevřeni k přijetí Ježíšovy zvěsti. To mělo posílit misionářského ducha otevřenosti vůči těm, kdo přicházeli z pohanství. Jestliže Ježíš učinil takový zázrak na jednom hluchoněmém, navíc na někom, kdo byl cizincem, pak stejný div může uskutečnit na každém z nás.

Matonick

Ježíš vstupuje do našeho života, do naší duše. Ono “Effatha” je nevyhnutelnou podmínkou k tomu, aby se člověk opět mohl spojit s tím, kdo je pramenem života, aby se mohl otevřít Bohu, jeho vtělenému Slovu. Nebojme se přimout Krista! Otevřeme dokořán brány i Duchu svatému, kterého nám poslal. Jen on ví co je v nás. Dnes člověk často neví, co vlastně nese ve vlastním nitru, v hlubině svého ducha. Velmi často je naplněn nejistotou ohledně smyslu vlastního života. Je proniknut pochybnostmi. Otevřme se Kristu. Dovolme mu, aby k nám promlouval. Jenom on má slova života, slova věčného života. “Pane, dej, abychom naslouchali tvému hlasu” .

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka