Denní zamyšlení s Písmem

3.2.2020

3. 2. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Jdi domů ke své rodině…“


„Když vstupoval na loď, prosil ho ten člověk dříve posedlý, aby mohl být s ním. Ale Ježíš mu to nedovolil a řekl: „Jdi domů ke své rodině a pověz jim, jak veliké věci Ti učinil Pán, když se nad tebou smiloval.“/Mk 5,18-19/

Když mu Pán nedovolil jít s Ním, neznamená to, že ho nepovolal následovat Ho. Naopak. Jen jeho úloha nebyla putovat s Ježíšem krajem, ale jít ke své rodině a tam o Něm zvěstovat.   

Bohu nejvíce sloužíme v maličkostech všedního života. Ne každý Mu můžeme sloužit kázáními nebo na misiích. Všichni ale můžeme v rodině rozdávat lásku, úsměv, pochopení.

1. čtení: 2Sam 15,13-14.30; 16,5-13
žalm: Žl 3
evangelium: Mk 5,1-20

 

Zobrazeno 1288×

Komentáře

Matonick

Děj se podle Marka odehrává v pohanské zemi. Ježíš sám pohany nevyhledává. Jejich územím pouze prochází. Ale potřebné lidi, které Ježíše na cestách potkají či s důvěrou vyhledají, přijme a neodežene. Svědkové příběhu viděli v Ježíšově činu projev moci, které bude patřit konečné a trvalé vítězství nad nemocí a zlem. Ježíšovo setkání se zlými duchy, s posedlým člověkem a reakce lidí na jeho uzdravení, poukazuje na projevy odporu a křečí vůči jeho slovu. I mnozí z nás dávají někdy přednost „našemu“ zlu před „jeho“ dobrem. Uzdravený muž chtěl jít s Ježíšem, ale na Ježíšovu žádost zůstává na svém místě, aby hlásal evangelium. Tento pohanský uzdravený se má stát hlasatelem Ježíšových znamení mezi pohany. Moc Boha není omezena jen na zemi Izrael.

Matonick

Společenství Ježíšových následovníků se od těch dob nesmírně rozšířilo. Buďme vděční, že smíme patřit do tohoto společenství, se kterým Ježíš zůstává po všechny dny až do konce světa. A mějme oči otevřené pro ty malé i velké zázraky, které v nás a pro nás Ježíš dělá i dnes. Naše partnerství s ním jsou postaveny na Ježíšově iniciativě. Jako učedníci čekáme na jeho pokyny, co máme dělat a kde sloužit. Jsme duchovně způsobilí vnímat jeho výzvy, abychom spolu s ním pracovali na jeho díle. Naší každodenní výzvou je hlásat slovy a životem Ježíšovo evangelium v místech a mezi lidmi, jež patří do našeho běžného života. Naše povolání, stejně jako jeho, je hlásat Pána mezi našimi přáteli a sdílet je s lidmi, kteří nám jsou blízko tak, jak je Pán Ježíš a jeho Duch činně přítomný v našich životech.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka