Denní zamyšlení s Písmem

19.3.2020

19. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Ježíšovi rodiče putovali každý rok do Jeruzaléma.


„Dítě, proč jsi nám to udělal? Hle, tvůj otec i já jsme tě s bolestí hledali.“
                                                /Lk 2,48/

Josef s Marií hledali s bolestí Ježíše. Kéž svou blízkostí doprovázejí všechny, kdo prožívají se svými dětmi bolesti a trápení i všechny, kdo hledají Boha!

1. čtení: 2 Sam 7,4-5a.12-14a.16
žalm: Žl 89
2. čtení: Řím 4,13.16-18.22
evangelium: Mt 1,16.18-21.24a nebo Lk 2,41-51a

www.vira.cz

Zobrazeno 2244×

Komentáře

Matonick

Při dnešní slavnosti SVATÉHO JOSEFA, SNOUBENCE PANNY MARIE čteme v Lukášově evangeliu příběh o hledání a nalezení dnanáctiletého Ježíše v chrámě. Bůh dal Ježíšovi jako otce Josefa. Nebyla to pouhá kulturní opatrnost, opatření, které mělo zabránit Mariinu kamenování. Josef má ve výchově Ježíše důležitou úlohu: ukazovat mu postavu otce. Tato Boží laskavost potvrzuje, jak je pro dítě důležité, aby bylo vychováváno matkou i otcem, ve společenství všech tří. Ježíš tedy není sirotek bez otce, protože je tu Josef – a Maria dává Josefovi místo, které mu náleží.

Matonick

Josef I Marie jsou velmi znepokojeni a trpí starostmi, když zjistí, že Ježíš se jim na pouti v Jeruzálémě ztratil. Josef nepochybně cítí vinu za to, že nebyl pozornější, protože jedním z jeho hlavních otcovských úkolů je chránit dítě. Zatímco zmatení rodiče ho hledají mezi poutníky, dvanáctiletý Ježíš právě vyučuje v jeruzalémském chrámě. Nacházejí svého syna po třech dnech úzkostného hledání. „Synu, co jsi nám to udělal? Hle, tvůj otec a já jsme tě s úzkostí hledali.“ (Lk 2,48) Maria výrazem “tvůj otec” zapojuje Josefa do výsadního vztahu mezi matku a dítě. Pro Marii neznamená poslání jejího muže, aby je pouze živil a chránil, ale aby se také plně zapojil do Ježíšovy výchovy.

Matonick

Ježíš si možná myslel, že když je podle židovského náboženství dospělý, nastal pro něj čas, aby plnil své poslání; proto odpověděl: „Což jste nevěděli, že musím být tam, kde jde o věc mého Otce?“ (Lk 2,49). Josef s Marií tuto odpověď dost dobře nechápali, nevěděli, že vlastně hledali Boha. Ono „tvůj otec a já“, které předtím vyslovila Maria, znamená, že v této chvíli je Ježíšovo místo zatím po boku otce Josefa v tesařské dílně v Nazaretě. Následující text nám říká, že se Ježíš pak s nimi vrátil do Nazareta a poslouchal je.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka