Denní zamyšlení s Písmem

2.3.2020

2. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„…Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří…“


„Neboť jsem měl hlad, a dali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a dali jste mi napít; byl jsem na cestě, a ujali jste se mě, byl jsem nahý, a oblékli jste mě; byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste ke mně.“ 
                                                          /Mt 25,35-36/

Slova o posledním soudu nám nemají nahánět hrůzu, ale burcovat k aktivitě. O naší věčnosti se rozhoduje při setkání s konkrétním člověkem. 
 


1. čtení: Lv 19,1-2.11-18
žalm: Žl 19
evangelium: Mt 25,31-46

Zobrazeno 1596×

Komentáře

Matonick

Evangelista Matouš klade tento úryvek na závěr své “eschatologické řeči” ( eschatologie-učení o posledních věcech světa,člověka a všeobecném soudu). Odvolává se na biblickou a židovskou apokalyptickou tradici. Syn člověka je zde pojat zároveň jako pozemšťan i nebešťan, který obnovuje Boží království a přivádí všechny vyvolené k Bohu. S touto slavnou postavou ztotožňuje Ježíš sám sebe: on sám přijde na konci dějin, aby se definitivně a viditelně ujal královské vlády.

Matonick

“Já jsem Hospodin” říká ve Starém zákoně Bůh, který vidí chování lidí, stará se o život každého člověka a chce, aby jej respektovali a snažili se mu pomoci, protože jen tak mohou být svatí, jako on je svatý. “Mně jste udělali (nebo neudělali) ” opakuje Ježíš v evangeliu. On je Král. Až usedne na trůn, do své blízkosti k věčnému životu pozve ty nejmenší ze svých bratří a zároveň všechny ty, kdo se s těmito nepatrnými dokázali rozdělit o svůj chléb, kdo jim nabídli číši vody nebo jim pomohli jiným způsobem - a svým postojem ukázali, že je ve svém srdci považují - tak jako Bůh - za někoho velikého a významného.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka