Denní zamyšlení s Písmem

28.3.2020

28. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„To je skutečně ten Prorok!“


Farizeové jim na to řekli: „I vy jste se nechali svést? Uvěřil v něho někdo z předních mužů nebo z farizeů? Leda jen tahle luza, která nezná Zákon - kletba na ně!“
                                            /Jan 7,47-49/

Sebejistota farizeů a těch, kdo znali Zákon a vykládali jej ve svůj prospěch je dodnes nakažlivá. A to, že k Ježíšovi měla blíže „lůza, která nezná Zákon“, může být i dnes pro církev inspirující.

1. čtení: Jer 11,18-20
žalm: Žl 7
evangelium: Jan 7,40-53

www.vira.cz

Zobrazeno 2505×

Komentáře

Matonick

Evangelista Jan dnes líčí poslední den pobytu Ježíše v Jeruzalémě během oblíbeného židovského svátku stánků. Četbu článku z kapitoly 7: Ježíšovo „VYSTOUPENÍ O SLAVNOSTI STÁNKŮ“ jsme zahájili včera. O tom, jak ve svatém městě jej lidé velmi brzy poznali a rozdělili se na dva protichůdné tábory. Ježíš se naposledy a bezvýsledně pokouší zapůsobit na své protivníky, aby o něm i o „skutcích“, které vykonal, přemýšleli. Znalci zákona jej odmítli uznat za Božího vyslance a nepoznali, že v něm pravý a živý Bůh naplňuje svá zaslíbení. Ježíšova slova jim zní jako ironie, výsměch a rouhání.

Matonick

Chtějí Ježíše uvěznit. Jediný farizeus Nikodém se postaví na obranu Spasitele a připomíná ostatním farizeům a zákoníkům, že jejich vlastní zákon nedovoluje, aby byl člověk odsouzen, aniž by dostal příležitost být vyslechnut. Stejně jako v Ježíšově době existují i dnes na Ježíše Krista různé názory. Někteří lidé vědí a dosvědčují, že On je Syn Boží a Spasitel veškerého lidstva. Jiní,a jsou to mnohdy obyčejní lidé, v Něj věří a doufají, že Jeho evangelium je pravdivé. Jsou však také lidé, kteří mají pochybnosti o božskosti Ježíše Krista a o pravdivosti Jeho učení.

Matonick

Život v neustálých pochybnostech má vliv i na naši psychiku. Pokud jsme pochybnostem vystaveni dlouhodobě, může to vést ke stavu, o kterém Jakub napsal: "Takový člověk je rozpolcený a jeho rozhodnutí jsou nestálá." (Jak.1,7). Problém je v nedůvěře, která postupně přeroste v pochybnosti. Začíná to pochybováním o Bohu a jeho štědrosti, končí zpochybňováním všeho a všech. Dnešní žalm 7 i v takovém případě nás vede k Bohu: „Hospodine, můj Bože, k tobě se utíkám“. Hospodin nás miluje. Radí, abychom se ho naučili milovat "celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou".

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka