Denní zamyšlení s Písmem

29.3.2020

29. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Já jsem vzkříšení a život.“


„Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít a žádný, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky. Věříš tomu?“
                                      /Jan 11,25-26/

Pán přichází podivně pozdě. Proč musel Lazar zemřít? To nemohl Ježíš proněj udělat více? Ale Ježíš s ním počítá, Lazar je stále součástí plánu spásy. Kristus nezapomněl. Jde tu však o něco víc. Právě na příběhu Marty a Marie apoštolové mohou pochopit, co znamená vzkříšení. Skrze něj mnozí uvěřili. A o to jde – uvěřit v Krista.

1. čtení: Ez 37,12-14
žalm: Žl 130
2. čtení: Řím 8,8-11
evangelium: Jan 11,1-45

www.vira.cz

Zobrazeno 2108×

Komentáře

Matonick

Všechny texty dnešní liturgie – počínaje starozákonním úryvkem a konče zvěstí o Kristově vítězství nad smrtí v případě mrtvého Lazara – hovoří o vzkříšení. Slova útěchy proroka Ezechiela poukazují i na Hospodinův příslib možnosti "vzkříšení" těch, kdo pro svůj hřích vzpoury proti Bohu duchovně zemřeli. Míní lid vyburcovat z jejich smrtelného spánku a přivést k novému životu. Bůh praví: Boží Duch oživí i tyto "mrtvé" a všechny národy světa poznají, jak mocný je Pán. A dnešní úryvek z listu Římanům to potvrzuje: „Ve vás sídlí Duch toho, který z mrtvých vzkřísil Ježíše a „ Vy žijete ne podle těla, ale podle Ducha. Vaše tělo je podrobeno smrti kvůli hříchu, ale duch je plný života.“

Matonick

Lazarův příběh od evangelisty Jana se rovněž dotýká nás všech, zdravých a živých. Marta i Marie vyčítají Ježíšovi: „Pane, kdybys byl zde, nebyl by můj bratr umřel.“ Proč jsi tady nebyl, když jsme tě potřebovali? Známe tu otázku: „Proč se mi to stalo? Kde jsi byl, Bože, když…?“ A na to Ježíš pronese ta slavná slova: „Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít. A každý, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky.“ Otázka „Věříš tomu?“ určená Martě, je klíčovou i pro nás.

Matonick

Vzkříšení a život není něco, ale někdo. Tomu patří naše víra! Tomu, který říká: „Neboj se! Já jsem první i poslední, ten živý; byl jsem mrtev – a hle, živ jsem na věky věků. Mám klíče od smrti i hrobu. (Zj 1,17-18)“. Když Ježíš Lazara křísí je to znamení, které nám má pomoci uvěřit. Uvěřit v Krista, který je vzkříšení a život. Boží láska nás někdy zdánlivě opouští. Ale to proto, že k životu vede cesta přes kříž. Ke slávě smrtí. A smrt není konečnou stanicí, ale přechodem z tohoto světa do Boží náruče.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka