Denní zamyšlení s Písmem

31.3.2020

31. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Hřešili jsme, když jsme mluvili proti Hospodinu


Mojžíš zhotovil měděného hada, vztyčil ho na kůl, a když had někoho uštkl a ten pohlédl na měděného hada, zůstal naživu.
                                                 /Nm 21,9/


Reptání na cestě ke svobodě jsme sami zažili. My však již můžeme reptajícím ukázat přímo na Kristův kříž!

1. čtení: Nm 21,4-9
žalm: Žl 102
evangelium: Jan 8,21-30

www.vira.cz

Zobrazeno 1917×

Komentáře

Matonick

Dnešní úryvek ze čtvrté knihy Mojžíšovy vypráví o vzpouře vyvoleného lidu během jeho putování pouští do zaslíbené země. Lidé jsou už unaveni dlouhým putováním a veliké skutky , kterými Hospodin před jejich očima zjevil svou moc , jim už nestačí. Reptají proti Bohu. Jsou potrestáni uštknutím jedovatých hadů. Trest se však v zápětí mění v milosrdenství. Mojžíš zhotoví na pokyn Hospodina hada z cenného kovu a vztyčí jej na kůl v podobě kříže. Každý kdo se po otrávení jedem živého hada na takto vytvořený bohoslužebný předmět s vírou v Boha podívá, je uzdraven.

Matonick

Had, vyvýšený na dřevěném kůlu, se tak stává znamením, jehož vysvětlení a dovršení nacházíme v evangeliu: „Jako Mojžíš vyvýšil hada na poušti, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo v něho věří, měl život věčný“ (Jan 3,14).
Pro starozákonní Boží lid, putující pouští, byl tento měděný had projevem Božího milosrdenství, které nabízelo lék na zasloužený trest za reptání a za mnohé další projevy nevíry vůči Hospodinovi. V evangeliu však už spojuje trest a milosrdenství Ježíš, povýšený na dřevo kříže. JEŽÍŠ je beránkem, obětovaným na dřevě kříže, Božím trestem za náš hřích.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka