Denní zamyšlení s Písmem

5.3.2020

5. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„…každý, kdo prosí, dostává…“


„Ježíš řekl svým učedníkům: „Proste, a dostanete; hledejte, a naleznete; tlučte, a otevře se vám!“ 
                                                                   /Mt 7,7/

Boha není potřeba „přemlouvat“. Vytrvalou modlitbou se mění především naše srdce a také dáváme Bohu najevo, že o jeho pomoc skutečně stojíme a jsme ochotni o ni „bojovat“. 

1. čtení: Est 4,17
žalm: Žl 138
evangelium: Mt 7,7-12

Zobrazeno 1659×

Komentáře

Matonick

Ve Slovu na den 3.3.2020 jsme četli, že se nemáme modlit jako pohané. Ti si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov. Nyní čteme Ježíšovu výzvu: "Tlučte a bude vám otevřeno, proste a bude vám dáno, hledejte a naleznete." (Mt 7,7-11) Není to výzva k mnohomluvnosti? V dnešním podobenství dává Ježíš za příklad zbožnosti jednání, které bychom za jiných okolností označili jako neslušnost a drzost. Pán Bůh je ovšem jiný než my. Je laskavější než naši přátelé a rodiče. Stojí za to prosit Boha, který nás k modlitbě sám vyzývá. Na Pána Boha nepůsobí naše neodbytnost, dotěrnost či mnohomluvnost.

Matonick

Ježíšova výzva k ustavičným modlitbám má vice důvodů: Každá prosba nás učí pokoře. Většina z nás se totiž snaží žít tak, aby se nikoho a nečeho nemusel doprošovat. Být soběstačný a na druhých lidech nezávislý. Mnozí z nás by však byli rádi nezávislí i na Pánu Bohu. Většina lidí si zakládá na tom, že Boha k ničemu nepotřebuje. Kdo se stydí prosit Boha o pomoc, kdo si myslí, že ho nepotřebuje, podléhá pokušení, že může být jako Bůh. My však věříme, že jsme na něj zcela a ve všem odkázáni. Naše prosby nám připomínají, kdo jsme, kde jsme se tu vzali, s čí lásky a milosti žijeme a odkud smíme čekat pomoc.

Matonick

Ježíš klade důraz na vytrvalost našich modliteb. Vyzývá nás, abychom se k Bohu obraceli znovu a znovu a nevzdávali se naděje. Proč opakovat, co už Pán Bůh ví? Není to projev nedůvěry a strachu? Spíše to však je naopak důkaz naší věrnosti! Když někdo za něco prosí vytrvale, celá léta a někdy i celý život, vydává tím svědectví, že žádného jiného Pomocníka než Boha nezná a nehledá. Naše modlitební vytrvalost je vyznáním naší víry v jediného Boha. Vytrvala modlitba je zkouškou naší věrnosti a lásky. Naše modlitby tedy nikdy nejsou zbytečné ani marné. Jsou projevem naší víry, lásky a oddanosti k Bohu.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka