Denní zamyšlení s Písmem

6.3.2020

6. 3. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„…jdi se napřed smířit se svým bratrem…“


„Slyšeli jste, že bylo řečeno předkům: `Nezabiješ.' Kdo by zabil propadne soudu. Ale já vám říkám: Každý, kdo se na svého bratra hněvá, propadne soudu; kdo svého bratra tupí, propadne veleradě; a kdo ho zatracuje, propadne pekelnému ohni.“ 
                                                          /Mt 5,21-22/

Odpouštět. K tomu je potřeba mého úsilí, ale také daru uzdravení nitra, který dokáže dát je Bůh.
Prosme o to. 
 

1. čtení: Ez 18,21-28
žalm: Žl 130
evangelium: Mt 5,20-26

Zobrazeno 5668×

Komentáře

Matonick

S autoritou”dovršitele” Zákona vyžaduje Ježíš dokonalejší spravedlnost, než byla spravedlnost učitelů Zákona a farizeů. Z lidského hlediska nebylo tehdy možné žít vzorněji než oni. Ježíšova slova: “Ale já vám říkám” zdůrazňují jeho nepřekonatelnou moc. Takto se projevuje Mesiáš. On určuje podmínky pro vstup do Božího království. Ježíš požaduje vice než tehdejší soud. Už se nejedná o přesné zachovávání předpisů a zákazů, ale o nutnost zaměřit se na své srdce, z něhož vycházejí nejhlubší pohnutky našeho jednání. Matouš některé nežádoucí způsoby v úryvku evangelia vyjmenovává.

Matonick

Žádný soud by se třeba nezabýval hněvem na druhého člověka. Hněv je však porušením Boží vůle a ohrožením práva bližního. Říká se: ”Jazyk zabíjí účinněji než meč.” Ale mnohem účinněji zabíjí myšlenka – a ne všechny zlé myšlenky jsou take vysloveny.
A Matouš připojuje výrok, který nabádá k usmíření. Ježíš zdůrazňuje, že smíření s bratrem je předpokladem pro smíření s Bohem.

Matonick

Jestliže chceš být v Božím království, nevystačíš si se svou vlastní spravedlností. Musíš přijít k Bohu a u něj hledat spravedlnost, která ti umožní projít nebeskou bránou. Když Ježíš hovoří o spravedlnosti, která nestačí pro vstup do Božího království, nechce nás odradit od touhy po spravedlnosti. Chce přivést k poznání, že sami nikdy nemůžeme docílit takové svatosti a dokonalosti, která by nám umožnila vstup do Božího království. Tu nám může dát jen Bůh. Pane, děkuji Ti za Tvou spravedlnost. Děkuji Ti, že i když ta má není tak velká, jako ta, kterou se chlubili farizeové a zákoníci, ty mne přesto přijímáš.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka