Denní zamyšlení s Písmem

12.4.2020

12. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Toto je den, který učinil Hospodin...


To je Bohem ustanovený soudce nad živými i mrtvými. O něm vydávají svědectví všichni proroci, že skrze něho dostane odpuštění hříchů každý, kdo v něho věří.
                                        /Sk 10,42-43/

Marie Magdalská svým příchodem ještě za tmy předběhla apoštoly. I já se v Církvi musím smířit s tím, že právě ženy jsou pohotovější a mají v sobě víc spontánní lásky!

1. čtení: Sk 10,34a.37-43
Svatý Petr přichází do domu pohana – setníka Kornélia – díky zvláštní Boží výzvě. Nikdy dříve do pohanského domu nevstoupil. Ale dnes je Bohem povolán, aby tak učinil. Když vidí, jak Bůh vedl kroky nejen jeho, ale i Kornélia, začíná vyprávět…
žalm: Žl 118
Tento žalm patří k nejexkluzivnějšímu vyjádření, které najdeme ve Starém zákoně a které přesně předpovídá, co bude vzkříšení znamenat!
2. čtení: Kol 3,1-4 nebo 1 Kor 5,6b-8
Třetí kapitola Listu Kolosanům je povzbuzením pro ty, kdo uvěřili. V poslední větě zaznívá klíčové zaslíbení, které vzkříšení přináší.
evangelium: Jan 20,1-9
Zpráva o umučení Ježíše končí slovy o položení do hrobu v den příprav na svátky (sobota). A na to jakoby jedním dechem naváže zvěst dnešního evangelia. V Jan 19,25-27 se vyjmenovává, kdo stál pod křížem: byla to Marie Magdalská a učedník, kterého Ježíš miloval. Ti se stávají hlavními aktéry naší perikopy.

www.vira.cz

Zobrazeno 1985×

Komentáře

Matonick

Neexistuje jednotný popis velikonočního rána. Evangelisté se ve svých zprávách o dění kolem prázdného hrobu značně rozcházejí, např. v počtu přítomných osob či andělů. Vzkříšení je jedinečné, nelze je k ničemu přirovnat, a proto i všechno naše mluvení o něm je nedostatečné. Jediným přesvědčivým vysvětlením vzkříšení je setkání se Vzkříšeným. Ve shodě s ostatními evangelisty je objev prázdného hrobu ženskou záležitostí. Marie Magdalena informuje pouze dva učedníky. Petr Šimon je předákem učedníků, druhý učedník bývá ztotožňován s Janem, jemuž je připisováno i samotné autorství evangelia. Jan předbíhá Petra jak na cestě, tak i v uvěření. Dává však předákovi přednost při vstupu do hrobu. Podle toho co viděli, Kristus zde pohřební „šaty“ odložil a odešel z hrobu do nového života.

Matonick

O Marii Magdaleně se toho v Bibli nepíše mnoho. Nepatřila mezi příkladné a ctnostné židovské ženy, poslouchající své muže a dodržující Boží zákon. Spíše naopak. Dá se říci, že byla velmi hříšná. Setkala se ale s Ježíšem. To byl počátek její změny. Byla osvobozena od zla, kterému otročila. Setkala se s Božím Synem a ten Boží mocí učinil to, co je člověku nemožné. Vysvobodil ji z otroctví hříchu. Dostala milost odpuštění, přijetí a nabídku přátelství přímo od Božího Syna. To znamenalo veliký zvrat v jejím dosavadním životě . Když totiž uzavřete přátelství s Ježíšem a Boží Syn vám odpustí hříchy, tam je najednou nový výhled, možnost nového začátku, nová naděje a nová síla žít jinak. Tam je obrácení, tam se člověk mocí Pána Ježíše Krista znovu narodí.

Matonick

A to se stalo Marii Magdaleně. Od toho dne ona začala chodit se zástupem okolo Ježíše a naslouchala mu. To způsobilo, že nejen byla osvobozena od otroctví hříchu, ale v nových zkouškách obstála a zůstala Bohu věrná. Co to způsobilo? To, že chodila s Ním. Chodila s Ježíšem, učedníky a jinými ženami společně ve společenství. Vyhledávala obecenství Ježíše a lidí, kteří byli s Ním. Dokonce byla jednou z žen, které později přihlíželi Ježíšovu ukřižování (Mk 15,40), i Ježíšovu pohřbu (Mk 15,47). Možná to byly právě její látky, do kterých Ježíšovo tělo zabalily a možná i ona dala část peněz, za které byly koupeny drahé vonné masti k balzamování těla. A byla tou první, které se ukázal vzkříšený Pán (J 20,11-17).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka