Denní zamyšlení s Písmem

15.4.2020

15. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Zůstaň s námi…”


„Což nám nehořelo srdce, když k nám na cestě mluvil a odhaloval smysl Písma?“ Ještě tu hodinu se vydali na cestu a vrátili se do Jeruzaléma. Tam našli pohromadě jedenáct (apoštolů) i jejich druhy. Ti řekli: „Pán skutečně vstal a zjevil se Šimonovi.“ 
                                           /Lk 24,32-34/

Ježíš odhaluje smysl Písma, až jim hoří srdce. Uvědomím si, že prožíváme rok Božího slova. Vracím se k četbě s radostí?

1. čtení: Sk 3,1-10
žalm: Žl 105
evangelium: Lk 24,13-35

www.vira.cz

Zobrazeno 2064×

Komentáře

Matonick

Setkání dvou učedníků putujících do Emauz se vzkříšeným Ježíšem (Lk 24,13-35) představuje cestu víry v životě křesťanů. Je založena na dvojím základu – na Božím slově a na eucharistii. Když se k učedníkům Ježíš v podobě pocestného připojuje, zprvu ho nepoznávají. Dává se s nimi do řeči a pomáhá jim, aby porozuměli Božímu plánu a tomu, co se na něho ve světle Písma svatého vztahuje (v.27). Učedníci ho poslouchají a zjišťují, že se jejich srdce začíná rozhořívat. Zvou poutníka ke svému stolu. Když jim pak tento neznámý láme chléb, poznají, že je to Pán: „Vtom se jim otevřely oči a poznali ho“ (v.31).

Matonick

Katecheze, kterou nám tímto vyprávěním adresuje evangelista Lukáš, je naprosto jasná: Naslouchá-li nějaké společenství Božímu slovu, přítomnému v Písmu svatém, a staví-li do středu svého života eucharistii, postupně dorůstá k víře a může prožít živou zkušenost se vzkříšeným Pánem. Boží slovo a eucharistie jsou jediným stolem, u něhož se církev Kristova při hledání Boha sytí během svého putování k Němu. Opakujeme si proto rádi odpověď na verše dnešního žalmu 105 : „Ze srdce ať se radují, kdo hledají Hospodina.“. Poněvadž my se k četbě Písma vracíme opravdu často a s radostí.

Matonick

Přímluvy doporučené k roku Božího slova 2020: Dobrotivý Bože! Ty jsi nám svěřil své slovo v Písmu svatém. Prosíme tě: 1. Tvé slovo je světlem na naší cestě. Daruj každému z nás odvahu při předávání bohatství tvého slova našim přátelům a sousedům, známým i neznámým. 2. Tvé slovo je stále mezi námi. Dej, ať mu stále znovu nasloucháme doma i ve společenství církve, aby se v nás stávalo živým. 3. Tvé slovo přispívá k pokoji a usmíření. Ukaž světu cestu k trvalému pokoji a spravedlnosti. 4. Tvým slovem byla stvořena nebesa i země. Naplňuj nás radostí ze svého stvoření, abychom jeho bohatství a rozmanitost zachovali budoucím generacím. 5. Tvé slovo křísí mrtvé k životu. Dej našim zemřelým život věčný. Bože, sytíš nás svým slovem. Děkujeme ti za všechny tvé dary skrze Krista našeho Pána. Amen.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka