Denní zamyšlení s Písmem

16.4.2020

16. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Pokoj vám!“


Řekl jim: „Tak je psáno: Kristus bude trpět a třetího dne vstane z mrtvých a v jeho jménu bude hlásáno pokání, aby všem národům, počínajíc od Jeruzaléma, byly odpuštěny hříchy. Vy jste toho svědky.” 
                                            /Lk 24,46-48/


V příslibu „vyzbrojení mocí z výsosti“ se zjevuje komunikace, společenství Trojice, kdy každá osoba odkazuje v lásce na druhou. Vzor pro naše vztahy!

1. čtení: Sk 3,11-26
žalm: Žl 8
evangelium: Lk 24,35-48

www.vira.cz

Zobrazeno 3966×

Komentáře

Matonick

V Lukášově evangeliu se velikonoční události odehrávají v jediném dni. V tomto jediném dni byl ženami objeven prázdný hrob. Těmto ženám pak bylo zvěstováno poselství o Ježíšově vzkříšení. Ve stejném dni se vzkříšený Ježíš setkal s emauzskými učedníky, zjevil se Jedenácti a dalším učedníkům v Jeruzalémě. V tomto dni se podle Lukáše odehrálo rovněž Ježíšovo nanebevstoupení. Skutečnost, že Lukáš klade všechny velikonoční události do jednoho dne, je znamením nerozlučitelnosti a jednoty velikonočního tajemství. Jak dospěli učedníci k přesvědčení o Ježíšově zmrtvýchvstání? Prázdný hrob je nemohl přivést k víře v Ježíšovo vzkříšení. Podnět k této víře pochází od samotného Ježíše. Zjeví se jim také v Jeruzalémě a dává se jim poznat.

Matonick

Náš evangelní úryvek krásně dává najevo, jak obtížné bylo učedníky přesvědčit o skutečnosti vzkříšení! První slova vzkříšeného Ježíše adresovaná svým učedníkům zní: „Pokoj vám“. Jsou to slova přání. Ve Starém zákoně přání pokoje náleželo k Božím zaslíbením. Když jim ukazuje své ruce a nohy, které jasně odkazují na jeho smrt na kříži, tak je chce přesvědčit, že je to on sám, Pán, který zemřel na kříži. Pobízí je, aby se ho dotkli. Nechává si přinést jídlo. Ukazuje, že se před nimi nachází v pravé ryzí skutečnosti. Pokoj vám! Pokoj je jeho velikonočním darem. Jaké povahy je však tento pokoj? Ježíš jim nedává žádnou garanci, že budou mít do konce života klid, že budou moci vést život bez těžkostí a strádání, že jejich život bude bezstarostný.

Matonick

Vzkříšený Ježíš otvírá oči učedníkům k chápání toho, co Bůh zamýšlel s celým jeho osudem a k chápání smyslu Písma, tak jak to již učinil emauzským učedníkům. Skrze Ježíšovu smrt na kříži a jeho vzkříšení je rovněž dán celý obsah poselství, které má být hlásáno všem národům. V Ježíšově jménu, tzn. ve znamení Ježíše, ve všem, co bylo hlásáno skrze jeho působení a jeho celou životní cestu až ke kříži a vzkříšení, je zvěstováno všem národům obrácení a odpuštění hříchů. Lidé se mají obrátit k Bohu, který prokázal svou lásku a moc v Ježíši Kristu, který vzal na sebe lidský životní úděl až k smrti na kříži a který svým vzkříšením přemohl smrt. K tomuto Bohu se máme s důvěrou obrátit. Tento Bůh odpouští člověku hříchy a daruje mu milostivé společenství.

Matonick

Vzkříšený potvrzuje své učedníky jako svědky. Veškeré zvěstování musí vycházet od těchto svědků. Proto může přijít jen od těch, kteří Ježíše doprovázeli během jeho pozemského působení, kteří naslouchali jeho vyučování a kterým On sám odkryl tajemství svého osudu. Tito učedníci mají za úkol dát do pohybu hlásání těchto událostí na celém světě. Oni jsou očitými svědky. Ježíš jim ohlašuje dar, který jim přislíbil Otec. On je naplní „mocí z výsosti“. On jim sešle Ducha svatého. Ten je pak uschopní přesvědčivě a neohroženě zvěstovat Ježíšovo dílo a jeho vzkříšení . V této moci apoštolové teprve budou sami docela naplněni mocí a významem toho, co Bůh vykonal v díle a vzkříšení Ježíše. Tento Duch je spojuje s Bohem, daruje jim přístup k Bohu a ukazuje jim, co Bůh uskutečnil v Ježíši Kristu.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka