Denní zamyšlení s Písmem

17.4.2020

17. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Pán je to!“


On je ten 'kámen, který jste vy stavitelé odhodili, ale z kterého se stal kvádr nárožní'. V nikom jiném není spásy. Neboť pod nebem není lidem dáno žádné jiné jméno, v němž bychom mohli dojít spásy.
                                             /Sk 4, 11-12/

Setkání s Ježíšem je plné překvapení. Noci, které následovaly po poslední večeři, vyústily ve snídani s Pánem na břehu jezera. Kéž se s Pánem probudím ze svých nejistot.

1. čtení: Sk 4,1-12
žalm: Žl 118
evangelium: Jan 21,1-14

www.vira.cz

Zobrazeno 5622×

Komentáře

Matonick

„Zázračný rybolov“, o němž dnes čteme v Janově evangeliu, je třetím zjevením vzkříšeného Krista učedníkům-rybářům, shromážděným na břehu Tiberiadského (Galilejského) jezera (moře). Ježíšovo překvapivé setkání se svými učedníky, kteří se právě vrátili z práce, symbolicky popisuje poslání prvotní církve a je obrazem každého společenství, které je neplodné, není-li v jeho středu Kristus, ale přináší ovoce, když poslouchá jeho slovo a žije v jeho přítomnosti. Skupinka učedníků s Petrem v čele představuje celou církev a její poslání. Bez Ježíše je však její „rybolov“( poslání ) naprosto neúčinný. Jsou si vědomi, že sami nic nezmohou. Ježíš zasahuje a svým slovem odměňuje společenství, které při své apoštolské práci setrvalo v jednotě. Poslušnost Ježíšovu slovu vede k hojnému úlovku.

Matonick

Učedníci Ježíše poznali. Pán je to! Zjišťují, že se jejich život víry ve spojení s Kristem radikálně mění. Ježíš je zve k hostině, kterou připravil on sám: „Pojďte snídat“ ( Jan 21,12). Hostina s Pánem je obrazem eucharistie, při níž nám vzkříšený Ježíš, tajemně přítomný uprostřed nás, nabízí sám sebe za pokrm. Ježíšovo pozvání učedníků k jídlu je předobrazem věčné hostiny Božího království. Učedníci jsou užaslí nad takto zjeveným božím tajemstvím a probouzí se ze všech svých nejistot. Evangelista Jan vyzývá společenství církve všech dob, aby nacházelo smysl svého povolání v tom, že přijme Ježíše za Pána života, neboť naslouchání jeho slovu a slavení eucharistie církvi umožňuje, aby její působení mezi lidmi jim přinášelo spásu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka