Denní zamyšlení s Písmem

18.4.2020

18. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Hlásejte evangelium...


A řekl jim: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu!“ 
                                                    /Mk 16,15/

Pokárání za nevěru vyústí v poslání. Při plnění tohoto úkolu se posílí spolu s odhodláním a vírou Petrovou i moje malá víra!

1. čtení: Sk 4,13-21
žalm: Žl 118
evangelium: Mk 16,9-15

www.vira.cz

Zobrazeno 1795×

Komentáře

Matonick

Text dnešního evangelia je převzat ze závěru evangelia Markova. Věnuje se v něm zjevením vzkříšeného Ježíše. První, která Ježíše poznala, byla Marie Magdalská, pak učedníci putující do Emauz. Vzápětí vzkříšeného uviděli učedníci v Jeruzalémě. Právě jim zde Ježíš zprvu vytýkal nedostatek víry a odmítavý postoj vůči svědectví některých učedníků (těch z Emauz). Posléze však i oni uvěří. Jejich postoj se mění. Pouhá přítomnosti Ježíše jich osvobodí od původní zatvrzelosti a udělá z nich pravé věřící. V závěru posílá vzkříšený Kristus své učedníky do světa, aby pokračovali v jeho poslání a ve spojení s Pánem vyvíjeli evangelizační činnosti.

Matonick

Evangelisté podávají zprávu o setkání Zmrtvýchvstalého s apoštoly a všichni končí misijním příkazem v podobném znění: “Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy… Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.” (Mt 28,18-20; srov. Mk 16,15-18; Lk 24,46-49; Jan 20,21-23). Marek líčí poslání jako výzvu: “Kažte evangelium…” (Mk 16,15). Cílem evangelisty je přivést čtenáře k opakování Petrova vyznání: “Ty jsi Mesiáš” (Mk 8,29) Současně je ujišťuje, že při úkolu hlásat evangelium nezůstanou osamoceni, ale že obdrží sílu a budou vybaveni vším, aby mohli své poslání splnit - mocí Ducha svatého a přítomností Ježíše: “Učedníci pak vyšli a všude kázali. Pán působil s nimi.” (Mk 16,20).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka