Denní zamyšlení s Písmem

25.4.2020

25. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jděte do celého světa... 


Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu! Kdo uvěří a dá se pokřtít, bude spasen; kdo však neuvěří, bude zavržen. 
                                               /Mk 16,15-16/

Vyslání učedníků je zde popsáno s jadrností, vlastní Markovi, žáku sv. Petra. Naše působení ať je inspirováno stálou snahou přiblížit se k této prostotě!

1. čtení: 1 Petr 5,5b-14
žalm: Žl 89
evangelium: Mk 16,15-20

www.vira.cz

Zobrazeno 1599×

Komentáře

Matonick

Když jsme se při četbě Písma hlouběji zamýšleli nad vzkříšením Ježíše, podle „Slova na den“ od neděle 12.4. (SLAVNOST ZMRTVÝCHVSTÁNÍ) do 18.4.2020 (sobota v oktávu velikonočním), nemohlo nám uniknout, že se evangelisté ve svých zprávách v popisu dění kolem prázdného hrobu a událostí následujících dnů rozcházejí. V Lukášově evangeliu se například velikonoční události odehrávají v jediném dni („Slovo na den“ 15.-16.4.). Jediným přesvědčivým potvrzením vzkříšení Ježíše se pro svědky tohoto zjevení stalo přímé setkání s Ním. Důležitou součástí zrodu víry všech účastníků je tu osobní oslovení a rozhovor se Vzkříšeným. Učedníky Ježíše je obtížné o skutečnosti vzkříšení přesvědčit. Ježíš se jim proto v Jeruzalémě zjeví osobně a dává se jim poznat.

Matonick

Vzkříšený Ježíš otevírá oči učedníkům k chápání toho, co Bůh zamýšlel s celým jeho osudem a k pochopení smyslu Písma. Skrze Ježíšovu smrt na kříži a jeho vzkříšení je rovněž dán celý obsah poselství, které má být hlásáno všem národům. Vzkříšený potvrzuje své učedníky jako svědky. Veškeré zvěstování musí vycházet od těchto svědků. Proto může přijít jen od těch, kteří Ježíše doprovázeli během jeho pozemského působení, kteří naslouchali jeho vyučování a kterým On sám odkryl tajemství svého osudu. Tito učedníci mají za úkol dát do pohybu hlásání těchto událostí na celém světě. Oni jsou očitými svědky! Ježíš jim však nedává žádnou garanci, že budou mít do konce života klid, že budou moci vést život bez těžkostí a strádání, že jejich život bude bezstarostný.

Matonick

Když čteme Písmo o vzkříšení Ježíše od evangelisty Marka, při jeho dnešním svátku, připomeňme si, že i text dnešního evangelia je převzat ze závěru jeho evangelia. Věnuje se v něm stručně zjevením vzkříšeného Ježíše Marii Magdaleně, učedníkům emauzským a zejména 11 učedníkům v Jeruzalémě. Právě ty zde Ježíš sice zprvu kárá pro jejich nevěru. Posléze však i oni uvěří a jejich postoj se mění. Pouhá přítomnosti Ježíše jich osvobodí od původní zatvrzelosti a udělá z nich věřící. V závěru posílá vzkříšený Kristus své učedníky do světa, aby pokračovali v jeho poslání a ve spojení s Pánem s pomocí Ducha svatého vyvíjeli evangelizační činnosti.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka