Denní zamyšlení s Písmem

3.4.2020

3. 4. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Hospodin je se mnou jako silný bojovník


Zpívejte Hospodinu, chvalte Hospodina, že vysvobodil život ubohého z ruky zlosynů!
                                                /Jer 20,13/

Když i přátelé číhají na můj pád, bude můj vztah k Hospodinu nejtěsnější. Kéž si to uvědomím a nepropadám v těžkých chvílích zoufalství!

1. čtení: Jer 20,10-13
žalm: Žl 18
evangelium: Jan 10,31-42

www.vira.cz

Zobrazeno 4114×

Komentáře

Matonick

Prorok Jeremiáš ve své knize před nás předstupuje jako člověk osamělý, vystavený nepochopení, ba potupě ze strany svého okolí a dokonce je za svá nepopulární proroctví a za svou věrnost Bohem uloženému poslání často ohrožován i na životě. Po dlouhá léta vyzývá vyvolený národ k obrácení. Marně. Bůh proto Jeremiášovi přikazuje, aby ohlašoval , že se na národ přivalí zkáza a Jeruzalém bude vydán do rukou babylonského krále. Jeremiáš Hospodinovy příkazy plní. Zpočátku upadá do pocitů malomyslnosti a zoufalství a vylévá před Hospodinem hořkost svého srdce, ale následně obnovuje své vyznání pevné víry v Něho.

Matonick

Slova, která čteme z 20. kapitoly prorokovy knihy, popisují stav Jeremiášovy duše a zároveň jsou zrcadlem, ve kterém můžeme vidět úděl všech, kdo opravdově žijí svou víru. Zvláštní význam má slavnostní prohlášení : „Hospodin je se mnou jako silný bojovník“ (v. 11), kterými se Jeremiáš odvolává na slova Hospodinova, kdy jej povolával za proroka: „Já budu s tebou, abych tě vysvobodil“ (Jer 1,19). Tato slova se stala Jeremiášovi světlem na jeho obtížné cestě. Od tohoto okamžiku se už nesetká s žádným odporem ani vzpourou. Jeho život bude sice i nadále nesnadný. Svěřuje se však zcela do Hospodinových rukou s jistotou, že Bůh ho ochrání jako každého ubožáka, který je pro víru pronásledován.

Matonick

Potvrdí nám to následující 18. žalm, v němž budeme na verše odpovídat: „Ve své tísni jsem vzýval Hospodina a vyslyšel mě.“ Tyto pocity a postoje jako měl Jeremiáš v otázce víry, kolísající mezi nadšením a pochybnostmi můžeme mnohdy najít i ve svém vlastním srdci. Z evangelia podle Jana vyslechneme, jak Ježíš nás svým příkladem učí, čím se máme chránit před nebezpečnými záchvěvy svých citů a duševních stavů a před nejrůznějšími projevy skepse, které dočasně, jak jsme slyšeli, postihly i Jeremiáše. Má-li křesťanská víra zakořenit v hlubinách naší duše a odolat všem bouřím, které se odehrávají na povrchu, musí být pevně zakotvena v Písmu svatém, jehož dovršením a naplněním je Nový zákon. Jedině neúnavný kontakt s Božím slovem upevňuje naši víru v toto Slovo. A Bůh nás ochrání.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka