Denní zamyšlení s Písmem

1.5.2020

1. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Mé tělo je skutečný pokrm… 


Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm. Jako mne poslal živý Otec a já žiji z Otce, tak i ten, kdo jí mne, bude žít ze mne. 
                                                /Jan 6,56-57/

Když přijímám, opakuje se ve mně svým způsobem Vtělení Krista. Napadlo mě, že jsem v tom podobný jeho matce Marii?

1. čtení: Sk 9,1-20
žalm: Žl 117
evangelium: Jan 6,52-59

www.vira.cz

Zobrazeno 1547×

Komentáře

Matonick

V předcházejících dnech jsme se zamýšleli nad tím, jak a proč se co nejvíce přiblížit k Ježíšovi. Evangelista Jan nám to srozumitelně po částech vysvětluje v kapitole „ O chlebu života“ (Jan 6,22 -59). Jedině člověk, který žije ve společenství s Ježíšem, se realizuje a otevírá se k trvalému životu a pravému štěstí. Jedině ten, kdo „jí“ Ježíše, pravý chléb, nezemře. Ježíš, chléb života, dá každému, kdo se jím živí a kdo s vírou přijímá jeho slovo a přizpůsobuje mu svůj život, nesmrtelnost. Využít příležitosti k žití s Kristem a být s ním ve společenství je hlavní podmínka k naší spáse. Dnes své evangelijní poselství Jan ještě prohlubuje a dodává mu obětní a eucharistické rysy. Ježíš důrazně opakuje, že je potřeba jíst eucharistický chléb, abychom měli účast na jeho životě (v. 53).

Matonick

Dnes církev slaví svátek sv. Josefa - Dělníka. Svátek ustanovil papež Pius XII. v roce 1955. Jeho cílem bylo obrátit pozornost k hlubšímu chápání smyslu lidské práce. Sv. Josef, však už dávno předtím byl Bohem poctěn posláním mnohem významnějším. Aby se stal hlavou Svaté rodiny a staral se o Pannu Marii a Ježíše. Je tedy člověkem vyvoleným a mimořádným. Skrze něho a pod jeho ochranou byl Kristus řádně a počestně uveden do světa. Jestliže je celá církev zavázána Panně Marii, že skrze ni mohla přijmout Krista, pak hned po ní je zavázána obzvláštní vděčností a úctou také svatému Josefovi. On však nebyl vyvolen pouze ke slávě, již mu propůjčovala povinnost ochraňovat Matku Vtěleného Slova; on byl také povolán k tomu, aby se stal adoptivním otcem Božího Syna.

Matonick

Dokud mrak tajemství halil Nejsvětějšího ze svatých, muže jménem Ježíš, nazývali jej lidé Synem Josefovým, synem tesařovým. Jakmile naše požehnaná Matka nalezla dítě Ježíše v chrámě, uprostřed učitelů, promluvila k němu: „Tvůj otec a já jsme tě s pláčem hledali.“ A svatý evangelista dodává, že je Ježíš poslouchal, tj. poslouchal Josefa, stejně jako Marii. Syn Boží poslouchá „obyčejného“ dělníka! Jaká pokora Ježíšova a jaká pocta Josefovi! Vidíme zde také skutečnou úctu a lásku božského Dítěte ke svému pěstounovi. Často umělci zobrazuji smrt sv. Josefa, o nějž v tu chvíli láskyplně pečují Panna Marie i Ježíš jako zpodobení úcty a lásky, kterou Ježíš i Marie k Josefovi chovali, a také obrazem jeho neoddělitelné účasti na díle naší spásy.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka