Denní zamyšlení s Písmem

13.5.2020

13. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zůstaňte ve mně, a já (zůstanu) ve vás.


„Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest na mně, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla ovoce ještě více… Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti.” 
                                                  /Jan 15,1-4/

Ořezávání a čištění je zajisté bolestný proces. Snažím se sám, abych nesl dobré ovoce? Jde to jen ve spojení s kmenem!

1. čtení: Sk 15,1-6
žalm: Žl 122
evangelium: Jan 15,1-8

www.vira.cz

Zobrazeno 1639×

Komentáře

Matonick

V úvodu dnešního úryvku ze „Skutků apoštolů“ (Sk 15,1-6) najdeme otázku, která velmi zajímala a zneklidňovala první učedníky: Je nutné, aby se člověk pro dosažení spásy musel dát obřezat? Pavel a Barnabáš v té době, kdy ještě působili v Antiochii, tvrdí, že ne. Bylo proto přijato rozhodnutí, odebrat se do Jeruzaléma k projednání tohoto problému. Cestou tam Pavel s Barnabášem vyprávějí o svých apoštolských úspěších během evangelizace, kterou právě dokončovali, čímž působí „všem bratřím velikou radost“ (v. 3). Obracejí se i na církevní obec (v.4), kde se rovněž setkávají se stejnými námitkami, které se díky věřícím pocházejícím z farizejských kruhů dostaly až do Antiochie.

Matonick

Pro židy má Mojžíšův zákon věčnou platnost, a tudíž má být podle nich zachován také těmi, kdo se obrátili z pohanství. Proto se koná setkání apoštolů a starších , kteří nesou zodpovědnost za církevní obec a následně svolán slavný „Jeruzalémský koncil“, první oficiální shromáždění všeobecné církve, jehož úkolem je vyřešit tuto závažnou otázku, na níž záviselo šíření Božího slova v pohanském prostředí. Význam této události je nedozírný a výsledky „Jeruzalémského sněmu“ jednoznačně pozitivní. Více se o něm dozvíme z prvního čtení „ze Skutků apoštolů“ zítra, ve čtvrtek po 5. neděli velikonoční. Nám je ještě předtím po vyslechnutí obou dnešních čtení uložen úkol zamyslet se: Obřezat nebo odřezat?

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka