Denní zamyšlení s Písmem

14.5.2020

14. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Pane, ty znáš srdce všech


Je tedy nutné, aby některý z těch mužů, kteří s námi chodili po celou tu dobu, kdy Pán Ježíš mezi námi žil, od Janova křtu až do dne, kdy byl od nás vzat, aby se jeden z nich stal spolu s námi svědkem jeho zmrtvýchvstání. 
                                            /Sk 1,21-22/

Svědectví o zmrtvýchvstání bylo tím hlavním úkolem apoštola. Apostolos = poslaný. Podobně jsem ale poslán i já…

1. čtení: Sk 1,15-17.20-26
žalm: Žl 113
evangelium: Jan 15,9-17

www.vira.cz

Zobrazeno 1156×

Komentáře

Matonick

Při včerejší bohoslužbě slova jsme byli vyrozuměni, že do Jeruzaléma bylo svoláno první oficiální shromáždění všeobecné církve, jehož úkolem bylo vyřešit závažné otázky, na nichž záviselo šíření Božího slova v pohanském prostředí. O průběhu a výsledcích tohoto Jeruzalémského sněmu, jehož se zúčastnili a se svými projevy vystoupili ti nejvýznamnější představitelé prvotní církve, jako byli apoštolové Petr, Pavel a Jakub, se všechno dozvíme samostatně při zamyšlení nad textem ze „Skutků apoštolů“ 15, 7-21. To proto, že dnes je bohoslužba slova věnována svátku apoštola Matěje a k jeho oslavě čteny úryvky z jiného místa „Skutků“ (Sk 1,15-17.20-26). Jak zde čteme, je Matěj znám jako ten, po jehož volbě ve dnech, které dělily Nanebevstoupení od Letnic, měl nahradit zrádce Jidáše.

Matonick

Měl to být „některý z těch mužů, co s námi chodili po celou tu dobu, kdy Pán Ježíš mezi námi žil, od Janova křtu až do dne, kdy byl od nás vzat, aby jeden z nich se stal spolu s námi svědkem jeho zmrtvýchvstání“ říká Petr (v.21-23). Los mezi dvěma kandidáty padl na Matěje. Z řeči svatého Petra dále vyplývá, že náleží ke sboru dvanácti ustavenému Kristem, aby pokračoval v jeho poslání. Jeden ze dvanácti apoštolů odpadl a bylo nutno ho nahradit; nový Boží lid je postaven na dvanácti apoštolech, jako dávný Izrael pochází z dvanácti synů Jakubových. O Matějově dalším životě nevíme nic určitého, podle řecké tradice hlásal evangelium v turecké Kappadocii a zemřel mučednickou smrtí. I k němu tedy jistě mluvil Ježíš s láskou a o lásce tak, jak čteme dnes z Janova evangelia a jak zpíváme v Žalm

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka