Denní zamyšlení s Písmem

15.5.2020

15. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Milujte se navzájem!


Ježíš řekl svým učedníkům: „To je mé přikázání: Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život. Vy jste moji přátelé, když děláte, co já vám ukládám. 
                                           /Jan 15,12-14/

Chci si víc uvědomit, že mě Ježíš volá k přátelství a spolupráci. Z tohoto vztahu musí vyvěrat plnění toho, co mi ukládá.

1. čtení: Sk 15,22-31
žalm: Žl 57
evangelium: Jan 15,12-17

www.vira.cz

Zobrazeno 935×

Komentáře

Matonick

První shromáždění všeobecné církve na Jeruzalémském sněmu, o němž jsme četli v minulých dnech ze Skutků apoštolů, skončilo s velmi pozitivním výsledkem. Byla zvolena delegace kompetentních zástupů církve, která předá dopis věřícím v nově vznikajících křesťanských společenstvích okolních zemí (v. Sk 15,22-31). Úkolem delegace je důkladně vysvětlit obsah rozhodnutí sněmu včetně významných dodatků svatého Petra a Jakuba (v. Sk 15,7-21) , aby věřící pochopili jejich pravý význam a nebrali je jako nějakou zátěž. Koncil podpořil dosavadní styl evangelizace prováděný v Antiochii apoštolem Pavlem a Barnabášem. Závěry sněmu vyvolaly radost tamních křesťanů a Antiochie se nyní stává novým centrem šíření evangelia a výchozím bodem apoštolských cest svatého Pavla.

Matonick

Vládne zde atmosféra radosti a nadšení z toho, jak mohutně se šíří evangelium, které výmluvně hovoří o tom, že křesťané tehdy považovali úkol šířit radostnou zvěst spásy mezi všemi národy jako životní nezbytnost. Dnes tomu tak zjevně není. Snad je to i tím, že není dost lidí, kteří by – jako Pavel a Barnabáš – „nasadili svůj život pro našeho Pána Ježíše Krista“ (v.26)? Hledejme vysvětlení též v dnešním Janově evangeliu. Ježíšova láska – „Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás“(v.12)„ je vzorem pro všechny jeho učedníky, nespočívá jen v ochotě obětovat svůj život, ale projevuje se také jako vztah hlubokého přátelství a bratrství. Položit svůj život neznamená jen „umřít“ za své bratry, ale například „jen“ udělat něco pro to, aby se ,můj bližní stal alespoň o trochu šťastnější.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka