Denní zamyšlení s Písmem

16.5.2020

16. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?


Stále jsme pro tebe vydáváni na smrt, jsme pokládáni za ovce určené na porážku.' Ale v tom ve všem skvěle vítězíme skrze toho, který si nás zamiloval. A já jsem přesvědčen: ani smrt, ani život, ani andělé, ani knížata, ani nic přítomného, ani nic budoucího, ani mocnosti, ani výška, ani hloubka, a vůbec nic stvořeného nebude nás moci odloučit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu. 
                                             /Řím 8,36-39/

Věrnost úřadu, loajalita k představeným. I dnes může vést ke smrti. Možná jen k odumření vlastního „já“. Ale právě v této porážce je vítězství!

1. čtení: Řím 8,31b-39
žalm: Žl 69
evangelium: Mt 10,17-22

www.vira.cz

Zobrazeno 1056×

Komentáře

Matonick

Na dnešní den 16. květen je ustanoven svátek Jana Nepomuckého. K jeho oslavě jsou vybrány texty čtení, žalmu i evangelia, odpovídající jeho svatosti: "Mějte se na pozoru před lidmi! Budou vás totiž vydávat soudům a bičovat, budou vás vodit před vladaře a krále kvůli mně, abyste vydali svědectví jim a také pohanům.“ (Mt); „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? Snad soužení nebo útisk nebo pronásledování nebo hlad nebo bída nebo nebezpečí nebo zabití?“ (Řím). Jan Nepomucký je celosvětově nejznámějším českým světcem. V noci 20. března 1393 svrhla skupina mužů z Karlova mostu do Vltavy bezvládné, výslechem umučené tělo Jana Nepomuckého, který tehdy zastával vysoké funkce na pražském arcibiskupství.

Matonick

Kolem jeho krátkého života (asi 50 let) i smrti se za mnoho let vytvořily romantizující legendy – ta nejznámější říká, že Jan byl zpovědníkem královny Žofie, jejíž zpovědní tajemství nechtěl vyzradit. Jan zemřel jako poctivý, věrný a pečlivý vykonavatel svých kněžských a úředních povinností, odporující hrubému nátlaku vládnoucí moci za vlády krále Václava IV., který si jeho vraždou politicky velmi uškodil. Jan Nepomucký byl prohlášen svatým dne 9. března 1729. Úcta ke sv. Janu Nepomuckému se však šířila mnohem dříve; za zemského patrona byl považován již kolem r. 1600. Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě poblíž místa, z něhož měl být shozen do řeky, se pak stala vzorem pro více než 30 000 soch, stojících na mostech téměř celé Evropy.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka