Denní zamyšlení s Písmem

18.5.2020

18. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Pán jí otevřel srdce


Když přijala křest ona i její rodina, prosila: „Jestliže mě považujete za věřící v Pána, pojďte bydlet do mého domu.“ 
                                                        /Sk 16,15/

Lydie zve Pavla a jeho doprovod do svého domu. Kéž je nám tato srdečnost a pohostinnost vzorem! Chci dnes zvlášť prosit za úzký vztah představitelů církve s rodinami…

1. čtení: Sk 16,11-15
žalm: Žl 149
evangelium: Jan 15,26 – 16,4a

www.vira.cz

Zobrazeno 1479×

Komentáře

Matonick

Mezi biblickými postavami vyznačujícími se ekonomickou činností a zámožností je jedna pozoruhodná žena. „Skutky apoštolské“ ji nazývají obchodnicí s purpurem a ctitelkou jediného Boha. Jmenovala se Lýdie. Pravděpodobně z důvodu obchodování se nastěhovala do města Filipi v tehdejší Makedonii, které bylo římskou kolonií. Byla pokládána za bohatou ženu. Dům a další majetek získala prodejem nachových látek po Evropě. Když apoštol Pavel při své druhé misijní cestě r. 50-53 přišel evangelizovat do Filipi, nenalezl zde synagogu. Starozákonní věřící se v sobotu scházeli u řeky. Tam Pavel našel skupinu žen, které se seznámily se starozákonními knihami a sešly se tam k modlitbě. Lydie vyslechla zvěst evangelia a přijala základy víry v Krista.

Matonick

Bůh jí otevřel srdce a ona s nadšením přijala Boží slovo (v.14). Pavlova řeč ji oslovila natolik, že se s celou svou rodinou nechala pokřtít a pak Ježíšovy učedníky shromážděné kolem apoštola Pavla doslova přinutila bydlet pod její střechou a přijmout její pomoc a podporu (srov. Sk 16, 11–15). Když později byli apoštol Pavel a Silas po bičování propuštěni z vězení, opět zašli k ní a ona je s otevřenou náručí přijala. Svůj život podřídila nauce, kterou oni přinesli, využila milosti a žila dál v rozjímání evangelia a skutcích milosrdenství. První křesťané si jí pak vážili a ctili ji jako světici. Investovala do věcí materiálních, které dokázala proměnit v hodnoty duchovní. Ze svého majetku sponzorovala společenství prvních křesťanů a usnadnila zvěstování radostné zvěsti.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka