Denní zamyšlení s Písmem

3.5.2020

3. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Obraťte se!


Petr jim odpověděl: „Obraťte se! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby vám byly odpuštěny hříchy, a jako dar dostanete Ducha svatého. Vždyť to zaslíbení platí vám i vašim dětem, ale také všem, kdo jsou ještě daleko, které si povolá Pán, náš Bůh.“ 
                                              /Sk 2,38-39/

Petrova řeč je opravdu přímá, nediplomatická. Dokáží dnes představitelé církve podobně mluvit? Tolik lidí se tenkrát ochotně přidalo! Nerozmělňujeme Kristovo poselství?

1. čtení: Sk 2,14a.36-41
Navazujeme na minulou neděli a čteme dále Petrovo kázání o Letnicích. Dnes se však soustředíme na reakci posluchačů na Petrova slova. Všimněme si, že Bůh neodsuzuje, ale volá k obrácení a nabízí cestu.

žalm: Žl 23
Modlitba důvěry je současně také svědectvím člověka, který zakusil, jak vypadá cesta s Bohem.

2. čtení: 1 Petr 2,20b-25
Petr se obrací ve svém listu na jednotlivé společenské vrstvy. Nejprve začne u služebníků (otroků). Zkušenost s pány nebyla jen pozitivní. Má se poslouchat pán, který bije své služebníky? Petr povzbuzuje k poslušnosti, ale posouvá tuto poslušnost na rovinu duchovní oběti.

evangelium: Jan 10,1-10
Devátá kapitola evangelia podle Jana vypráví o uzdravení slepce, který po svém uzdravení Ježíšem byl předveden k výslechu. Tam vyznal Ježíše jako mesiáše, a proto ho farizeové vyhnali. Ježíš uzdraveného vyhledal a vysvětlil: „Přišel jsem na tento svět k soudu: aby ti, kdo nevidí, viděli, a ti, kdo vidí, byli slepí.“ Přítomní farizeové se však pohoršili. Ježíš jim řekl: „Kdybyste byli slepí, hřích byste neměli. Vy však říkáte: Vidíme. A tak zůstáváte v hříchu.“

www.vira.cz

Zobrazeno 1655×

Komentáře

Matonick

Ježíšovo vzkříšení, které je klíčovou tematikou Nového zákona a ústředním prvkem prvokřesťanského kázání, je rovněž hlavním tématem Petrovy řeči v den letnic (2,14–41), která je prvním veřejným provoláním evangelia a kterou zároveň začíná působení církve. Autor Skutků, zdůrazňuje její trojí záměr: objasnit událost letnic (2,14–21), zvěstovat vzkříšení Ježíše (2,22–36) a vybídnout ke změně smýšlení a přijetí křtu (2,37–41). Obsahovým středem této řeči je zvěst o události vzkříšení a vyvýšení Ježíše (2,22–36), která objasňuje původ dění o letnicích (2,14–21) a která s sebou nese významné důsledky (2,37–41). Vzkříšený Ježíš, je ústředním a konečným předmětem poselství spásy (2,41): Je dárcem Ducha svatého (2,33) a spásy (2,38–39).

Matonick

Petrovo kázání vyvolává ohromení a je přerušeno dotazem posluchačů. Zmínka o tom, že posluchači byli kázáním zasaženi v srdci, dává najevo, že dospěli k poznání své viny. Toto poznání je vede k touze po změně života, jak je zřejmé z jejich otázky: „Co máme dělat?“ Petrova odpověď obsahuje výzvu k obrácení a přijetí křtu ve jménu Ježíše Krista na odpuštění hříchů. Petrova výzva „obraťte se,“ je vybídnutím k nápravě chování a polepšení života. Je zde učiněna narážka na rekonstituci Izraele jako Božího lidu, zahrnující i pohany. Je tedy třeba vztáhnout formulaci k těm, kteří žijí daleko od Jeruzaléma. Jedná se nejen o židy ve vzdálených zemích, nýbrž též o příslušníky jiných národů. Evangelium má totiž dosáhnout až „na konec země“. Nabídka spásy je určena všem lidem.

Matonick

Toto zaslíbení s univerzálním charakterem však zahrnuje jedno vymezení: Bůh je totiž ten, kdo si svrchovaným způsobem povolává ty lidi, které chce. Záchrana z „tohoto zvráceného pokolení“ je záchranou z velkého množství těch, kteří se uzavírají nabídce spásy a kteří setrvávají ve svém zneuznání a odmítnutí Ježíše. Záchrana je možná jen skrze „Zachránce“ Ježíše . Člověk se musí pro tohoto Zachránce rozhodnout (srov. Sk 2,21), obrátit se k němu (srov. Sk 2,38) a nechat ho na sobě jednat, tj. „nechat se pokřtít“. Letniční kázání má ohromující účinek. Církevní obec roste v den letnic 25krát. Početní posluchači přijali „slovo“ Petrovo, jejímž hlavním obsahem byla zvěst o Ježíšově vzkříšení (2,22–36), byli pokřtěni a tím byli připojeni ke společenství prvotní církve.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka