Denní zamyšlení s Písmem

4.5.2020

4. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Já jsem pastýř dobrý!


“Já jsem dobrý pastýř; znám svoje (ovce) a moje (ovce) znají mne, jako mne zná Otec a já znám Otce; a za ovce dávám svůj život.” 
                                          /Jan 10,14-15/

Nebýt Petrova vidění a jeho odhodlání vyvodit z něj důsledky, nerozšířilo by se Kristovo evangelium mimo židovský národ. Také dnes chce být Pán hlásán tam, kam se nám nechce jít…

1. čtení: Sk 11,1-18
žalm: Žl 42
evangelium: Jan 10,11-18

www.vira.cz

Zobrazeno 3339×

Komentáře

Matonick

Dnešní první čtení nám umožňuje poznat, jak obtížně se židokřesťanské kruhy vyrovnávaly s tím, že se církev křesťanů otevírá pohanům. Dokonce sám Petr, věrohodná hlava církve, se musí důkladně a trpělivě obhajovat a vysvětlovat, proč dospěl k tomuto tak odvážnému kroku. Je mu některými farizei vytýkáno, jak si mohl Petr a učedníci Ježíšovi dovolit někoho z pohanů pokřtít, aniž by ho předtím nechali projít obřady uvedení do židovského společenství? Celý spor se totiž zakládá právě na tomto problému: je možné být křesťanem, aniž by člověk musel přijmout judaismus? Petr chápe, že slovní argumenty nemají dostatečnou sílu, aby přesvědčily jeho odpůrce, a proto raději vypráví o tom, co se skutečně stalo.

Matonick

V jeruzalémském církevním společenství vládne upřímnost. Pravé bratrství a otevřenost vůči působnosti Ducha svatého. Nejsou sice zcela odstraněny všechny překážky, protože přesvědčení a ustálené zvyklosti některých lidí není snadné jedním rázem změnit, ale výsledek je přijat s uspokojením a nelíčeným překvapením.: „Tedy i pohanům dal Bůh, aby se obrátili a tak došli života!“ (v. 18). Sled všech těchto událostí – nepochybně v Boží režii – otevřel cestu hlásání evangelia pohanům. Nejjistější zárukou, že je to správné, je věrohodné svědectví apoštola Petra.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka