Denní zamyšlení s Písmem

9.5.2020

9. 5. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Kdo viděl mne, viděl Otce.


A za cokoli budete prosit ve jménu mém, to všechno udělám, aby Otec byl oslaven v Synovi. Budete-li mě o něco prosit ve jménu mém, já to udělám. 
                                              /Jan 14,13-14/

Pohané se „zaradovali a velebili slovo Páně“. Naproti tomu ti, kterým bylo hlásání v první řadě určeno, žárlili. Není nám to povědomé?

1. čtení: Sk 13,44-52
žalm: Žl 98
evangelium: Jan 14,7-14

www.vira.cz

Zobrazeno 1129×

Komentáře

Matonick

První čtení nám předkládá k zamyšlení problém, který prvním křesťanům velmi ležel na srdci – odmítnutí evangelia židy a jeho následné hlásání pohanům. Nás v této době tyto otázky, týkající se přednostního práva Izraele na spásu, možná příliš nezajímají, ale prvotní církev je brala velmi vážně. Často se s nimi setkáme v knize Skutků apoštolů ( dnes v. 46 ; nebo dále: Sk 18,6; Sk 28,28) a jsou jim věnovány celé tři kapitoly (9-11) Pavlova listu Římanům. Mysl Ježíšových učedníků totiž jitřila a znepokojovala otázka: Proč vyvolený národ nepoznal, že se naplnila v Ježíši Kristu Boží zaslíbení a proč je nepřijal.

Matonick

V dnešním úryvku ze „Skutků apoštolů“ se hovoří o radosti nových adresátů radostné zvěst ( v. 48), o pozitivních dopadech pronásledování a o optimismu učedníků, kteří byli „plní radosti a Ducha svatého“ ( v. 52 ) , přestože jejich život nebyl vůbec klidný a bezstarostný. Když Boží slovo odmítli Židé a s nadšením je přijali pohané, apoštolové šíří Boží dále a jinde ( v. 51 ). Kniha Skutků apoštolů překypuje optimismem, který pochází z Ducha svatého. Radost hlasatelů evangelia nepramení jen z jejich úspěchů, ale i z utrpení, která musejí snášet, ne z lidských výtvorů, ale ze snahy připodobňovat se Kristu a putovat cestou, byť nesnadnou, která vede k Bohu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka