Denní zamyšlení s Písmem

05. 06. 2020

5. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

A lidé ve velkém počtu mu rádi naslouchali.

Když Ježíš učil v chrámě, řekl: "Jak mohou učitelé Zákona tvrdit, že Mesiáš je syn Davidův?

Ježíšovu výkladu Starého zákona lidé rádi a ve velkém počtu naslouchali. Jeho otevřenost má být pro nás vzorem. Budu prosit za ty, kdo nám Boží slovo v církvi přibližují.

 

2 Tim 3,10-17
Žl 119
Mk 12,35-37

www.vira.cz

Zobrazeno 1450×

Komentáře

Matonick

Když si přečteme verš 34, který předchází dnešnímu textu Markova evangelia (Mk 12,35-37), zjistíme, že po moudrých Ježíšových odpovědích na každou otázku, se už nikdo jen tak neodvažuje položit mu otázku další. Ježíš se proto chápe iniciativy, aby se pokusil podat nanejvýš významné vysvětlení tajemství spojeného s jeho osobou a aby poodhalil roušku mesiášského tajemství. Tím, že předkládá k úvaze verše žalmu, jestli Mesiáš byl, či nebyl potomkem krále Davida, Ježíš provokuje lid, aby přemýšlel o tom, kdo opravdu je. Bůh, který se v minulosti zjevoval tajemnými způsoby, je nyní poznáván přímo, tváří v tvář, prostřednictvím vtěleného Slova. Ježíš sám svými slovy zjevuje, jaký je opravdu Bůh.

Matonick

Zástupy v chrámě naslouchají Ježíšovi s potěšením. Jeho způsob argumentace posluchače těší, ačkoli nám se někdy může zdát zvláštní. Ježíš všechny, i nás, vyzývá, abychom nepřestávali hledat, prohlubovali své poznání a začali zkoumat tajemnost jeho postavy a zabývat se pochybnostmi i nejistotami spojenými s tímto tajemstvím. Kdo je Ježíš? Kým je pro nás? Především je Synem Božím. Kdo ho chce lépe poznat, musí s ním trávit čas. Stále jsme zváni k tomu, abychom si k němu vytvářeli užší vztah. Nemáme předpokládat, že už víme všechno, nýbrž máme zkoumat kvalitu své domnělé „zkušenosti s Bohem“.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka