Denní zamyšlení s Písmem

06. 06. 2020

6. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Tato chudá vdova dala víc než všichni ostatní, kteří dávali do pokladnice. 

"Varujte se učitelů Zákona! Chodí rádi v dlouhých řízách, mají rádi pozdravy na ulicích, první sedadla v synagogách a čestná místa na hostinách; vyjídají vdovám domy pod záminkou dlouhých modliteb. Ty stihne tím přísnější soud."

Přísný soud pro ty, kdo zneužívají náboženství pro zvýšení svého společenského postavení. Jaký kontrast s příspěvkem „chudé vdovy“, která dovede dát víc, než ostatní!

2 Tim 4,1-8
Žl 71
Mk 12,38-44

www.vira.cz

Zobrazeno 1300×

Komentáře

Matonick

V dnešním Markově evangeliu Ježíš v podstatě vytýká učitelům Zákona dvě nectnosti: marnivost a pokrytectví. Jsou to lidé nečistého srdce, neschopní darovat se Bohu a bližnímu, a i když dávají - jak čteme v tomto případě – velké dary do chrámové pokladnice, ve skutečnosti milují pouze sebe a jsou přesvědčeni, že pro Boha jsou nepostradatelní. Na rozdíl od chudé vdovy, kterou Ježíš vidí vhazovat do pokladnice dvě drobné mince, asi jako několik halířů, tedy vlastně nic. Ale je to všechno co má! Nemyslí si, že je to bůhvíco, ani že „pomáhá“ Bohu, ale má čisté srdce, miluje Boha a zcela se mu odevzdává. Proto ji Ježíš dává svým učedníkům za příklad. Dalo by se říci, že Mistr nalezl to, co hledal.

Matonick

Pavel, o němž je psáno v prvním čtení, umírající ve vězení a vdova v chrámu. Co mají tyto dvě tak rozdílné postavy společného? Je to odvaha milovat a žít to, v co člověk věří, dovést vlastní víru a vlastní přesvědčení ve svém jednání důsledně až do krajnosti. Z toho důvodu Pavel končí ve vězení, jde vstříc smrti a přitom ještě hlásá evangelium a každým okamžikem vydává vše, čím je. Stejně tak i vdova pochválená Ježíšem. Nemá prakticky nic, ale všechno co má, nabízí Bohu – i to, co potřebuje na živobytí. Věřící neváhá odevzdat Bohu – z lásky a pouze z lásky - vše co má a co je. I kdyby to před Bohem byly jenom „dvě drobné mince“, je to, jako by dal „více než všichni ostatní“, více než celý svět…

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka