Denní zamyšlení s Písmem

17.6.2020

17. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

"Kde je Hospodin, Bůh Eliášův?"


Když tak spolu šli a mluvili, hle - ohnivý vůz s ohnivými koňmi oddělil je od sebe a Eliáš vystoupil ve vichřici do nebe. Elizeus to viděl a zvolal: "Otče můj, otče můj, který řídíš válečný vůz Izraele!" 
                                               /2 Král 2,11-12/

Hospodin svůj lid neopouští. I dnes posílá ty, kdo říkají nepopulární věci, které společnost nechce slyšet. Nástupnictví je spojeno s odmítáním…

1. čtení: 2 Král 2,1.6-14
žalm: Žl 31
evangelium: Mt 6,1-6.16-18

www.vira.cz

Zobrazeno 796×

Komentáře

Matonick

Úryvek z Knihy královské popisuje poslední životní příběhy proroka Eliáše, po jehož tajemném odchodu ho na Božím díle spásy střídá jeho žák Elizeus. Eliáš zaujímá významné místo v prorocké tradici a je předchůdcem takzvaných píšících proroků 8. století. Je především mužem činu. Nechá se vést Božím Duchem a nedbá na lidskou opatrnost. Neustále volá svůj lid k obrácení a úctě vůči Hospodinu, k prosazování Mojžíšovy spravedlnosti ve společnosti. Doprovází ho Elizeus, který v jeho díle pokračuje. Židovská mystika viděla v Eliášovi nadpozemskou bytost. Proroci předpovídali Eliášův návrat natolik, že v Novém zákoně považují někteří lidé Ježíše za Eliáše. Předobraz Eliáše se naplňuje v Janu Křtiteli. Týká se to hlavně jeho pokání na poušti.

Matonick

Elizeus je rovněž výraznou osobností biblických dějin spásy IX. století před Kristem. Bůh ho povolal přímou volbou (1 Kr 19,16), aby byl nástupcem proroka Eliáše (1 Kr 19,19-21). Pokračoval v Eliášově poslání po jeho tajemném odchodu do nebe a obdržel Eliášova ducha v míře stanovené zákonem. To, že si zasloužil jméno „muž Boží", dokazují především zázraky a divy všeho druhu, jimiž je jeho život protkán. Vykonal je pro sebe, ve prospěch jiných osob i ve prospěch celých komunit. Rovněž se aktivně angažoval v politickém dění své země a významně je ovlivňoval svými proroctvími a zázraky.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka