Denní zamyšlení s Písmem

19.6.2020 SLAVNOST NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE JEŽÍŠOVA

19. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím. 


Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem, a naleznete pro své duše odpočinek. Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží. 
                                                    /Mt 11,29-30/

Přetváření našich tvrdých srdcí, aby se stala podobnými Ježíšově tichosti a pokoře, je jistě bolestný proces. Ale Bůh mě stvořil „ke svému obrazu“.

1. čtení: Dt 7,6-11
žalm: Žl 103
2. čtení: 1 Jan 4,7-16
evangelium: Mt 11,25-30

www.vira.cz

Zobrazeno 870×

Komentáře

Matonick

Do srdcí lidí, plodící naše skutky podobně jako strom ovoce, nahlíží Ježíšovo kázání na hoře: „Blaze těm, kdo mají čisté srdce, neboť oni uzří Boha“. (Mt 5,8). Celé lidstvo mluví o lidském srdci jako o síle a obrazu lásky. Není tedy divu, že i Ježíš Kristus se takto vyjadřuje. Jeho Srdce je tiché a pokorné, jak říká sám o sobě, je zdrojem lásky. V úctě před ním se skláníme a pokorně se vyznáváme ze svých poklesků, kterými jsme jeho Srdce zraňovali. Zdůrazněním Kristova Srdce se podtrhuje skutečnost opravdového lidství plné citu Božího Syna Ježíše Krista. Pátá kniha Mojžíšova mluví o nutnosti symbolické „obřízky“ srdcí. Obřízka je znamením znovuzrození a odpuštění, pokání a obnovy. Bůh tak očišťuje člověka od viny a činí ho schopným milovat a poslouchat Boha.

Matonick

Nejedná se o nějaký jednorázový akt, ale o opakované intervence Ducha Svatého do našeho nitra, které mají za cíl „odřezat“ z něj vše zlé a nečisté. Velmi často se tak děje prostřednictvím kázaného Božího Slova, které jako ostrý „dvojsečný meč“ proniká do nitra člověka, až na rozhraní duše a ducha a má moc „rozsoudit touhy i myšlenky srdce“ (Žd 4,12). Litera Staré smlouvy tlačila na lidské nitro zvenčí, prostřednictvím množství přikázání a zákazů a povinností člověka bylo se změnit. V Nové smlouvě mění Bůh nitro člověka prostřednictvím znovuzrození a obřízky srdce. Tato změna se posléze přirozeně projeví navenek, na slovech a skutcích daného člověka. Obřezanému srdci nezáleží na tom, jestli se líbí lidem, ale aby se podobalo Srdci Nejsvětějšímu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka