Denní zamyšlení s Písmem

22.6.2020

22. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Nesuďte, abyste nebyli souzeni.


Napřed vyndej ze svého oka trám, a teprve potom budeš dobře vidět, abys mohl vyndat třísku z oka svého bratra. 
                                           /Mt 7,5/

Teprve uzdravení z mé slepoty mi umožní vidět druhé správně, nezkresleně. Proces na celý život…

1. čtení: 2 Král 17,5-8.13-15a.18
žalm: Žl 60
evangelium: Mt 7,1-5

www.vira.cz

Zobrazeno 1135×

Komentáře

Matonick

Zamyšlení nad dnešním Matoušovým evangeliem nás vede k otázce: Máme, nebo nemáme soudit druhé? Naše mysl ráda hodnotí druhé a svá hodnocení pak vyjadřujeme i slovně. Jak často soudíme, aniž si to vůbec uvědomujeme – při čtení novin, sledování televize, když jdeme po ulici! Často kritizujeme u druhých právě to, co nemáme rádi u sebe. „Nesuďte…“ Jak těžký příkaz! Člověk během svého života však musí umět posuzovat myšlenky, situace i lidi. Posuzovat, ale neodsuzovat. Neodsuzování druhých ovšem často degeneruje v jakýsi pasivní postoj lhostejnosti. Neodsuzuji tě, protože jsi zodpovědný sám za sebe. Ježíš ale říká něco docela jiného: nesuďte druhé přísněji než sebe, snažte se chránit předsudků, který by mohly zastřít váš úsudek. "Nejprve vyndej trám z vlastního oka.“

Matonick

Jak Ježíšův obraz naznačuje, je velice snadné vidět chyby druhých a zůstat slepý ke svým vlastním. Namyšlenost může způsobit, že uvěříme tomu, že jsme morálně lepší než ostatní a že můžeme být jejich soudci. Posedlost malými nedostatky druhých může odvádět naši pozornost od větších nedostatků nás samotných. Býváme slepí k vlastním chybám, ale citliví k přestoupením druhých. Sobě přejeme, druhé posuzujeme. Je snadnější vidět chybu v druhých než v sobě. Přiznat si pravdu je těžké. Změna musí začít za vlastním prahem, jasným a čestným uznáním stavu věcí. Kdo nechce, nezmění se. Posuzování představuje důležitý způsob využívání svobody jednání a je k němu zapotřebí velké pečlivosti, obzvláště když posuzujeme druhé lidi.

Matonick

Nakolik je to možné, posuzujme spíše situace, v nichž se lidé nacházejí, a ne lidi samotné. A kdykoli je to možné, vyhněme se posuzování druhých, dokud dostatečně neznáme fakta. Podmínkou zdravého přístupu ke správnému jednání je otevřenost vůči Božímu vedení. Vždy buďme vnímaví k Duchu Svatému, který může naše rozhodování vést. Pamatujme na to, že pouze Bůh, který zná srdce každého jednotlivce, může činit konečné soudy. Co se stane, pokud budeme druhé soudit spravedlivě? Budeme-li druhé soudit spravedlivě, dostane se nám od Boha stejné míry milosti a spravedlivosti.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka