Denní zamyšlení s Písmem

7.6.2020 SLAVNOST NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE

7. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna…


Bůh přece neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen. 
                                                        /Jan 3,17/

Vztahy v Trojici mají být modelem pro naší komunikaci. I tu vnitrocírkevní! Naše vztahy – i v rodině – kéž jsou obrazem milosti, lásky, obrazem našeho Stvořitele. 

1. čtení: Ex 34,4b-6.8-9
Jsme uprostřed Sinajské pouště, asi ve 13. stol. př. Kr. Abrahámovi potomci rychle porušili smlouvu, kterou s nimi Bůh uzavřel. Mojžíš znovu vystoupil na Sinaj. Tentokrát desky Zákona připravil sám. Bůh přichází a uzavírá novou smlouvu. Zde máme zachyceno, jak Bůh sám sebe prezentuje.
žalm: Dan 3
Jako zpěv dnes využíváme nikoli žalm, ale hymnus z knihy Daniel. Všimněme si, jak refrén nápadně připomíná slova z prvního čtení. Tento zpěv je zároveň vyznáním víry.
2. čtení: 2 Kor 13,11-13
Závěrečný pozdrav listu navozuje atmosféru dovršení nějakého procesu, což platí jak o sporech v Korintě, tak i o konci liturgické doby. Zařazen je však především pro zmínku celé Nejsvětější Trojice v závěrečném pozdravu. Tento text dnes užíváme v liturgii mše jako jeden z úvodních pozdravů. 
evangelium: Jan 3,16-18
Rozhovor Ježíše s Nikodémem patří ke katechezím objasňujícím význam křtu. Objevuje se tu typické janovské vyjadřování, které je postaveno na vyhroceném vidění světa, a díky tomu dostává text dramatický náboj. Naše perikopa obsahuje asi nejslavnější větu Nového zákona, která shrnuje základní učení (kérygma) křesťanské víry.

www.vira.cz

Zobrazeno 2231×

Komentáře

Matonick

Představa o Bohu se z velké části rodí z prožívání mezilidských vztahů. V srdci každého člověka je skryta touha Boha poznat. Přímo Ho zjevil lidem vtělený Boží Syn - Ježíš. Texty, které nám liturgie předkládá dnes o slavnosti Nejsvětější Trojice, nám poskytují popis Boha, který přesahuje obraz vytvořený na základě našich bezprostředních představ. Ve 2. čtení v závěru 2.listu Pavla Korinťanům je shrnuta závěrečná formulace, připisující Bohu Otci lásku, Ježíši Kristu milost a Duchu svatému účast na společenství všech věřících. Těmito projevy Bůh komplexně působí jako nejsvětější Trojice v našem životě. Přináší nám pokoj, svornost a vzájemnou lásku. Tato charakteristika Boha souvisí s cílem Božího působení v Ježíši Kristu. Tím cílem je smíření s Bohem (srov. 2 Kor 5,18-20).

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka