Denní zamyšlení s Písmem

8.6.2020

8. 6. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Blahoslavení čistého srdce, neboť oni budou vidět Boha.


Blahoslavení jste, když vás budou kvůli mně tupit, pronásledovat a vylhaně vám připisovat každou špatnost; radujte se a jásejte, neboť máte v nebi velkou odměnu. 
                                                      / Mt 5,11-12/

Každý člověk touží po vztahu. Zde se nabízí návod ke šťastnému vztahu s Bohem. Pokud se zalekneš a nabídkou pohrdneš, těžko sám budeš šťastný.

1. čtení: 1 Král 17,1-6
žalm: Žl 121
evangelium: Mt 5,1-12

www.vira.cz

Zobrazeno 1722×

Komentáře

Matonick

Mimořádně významnou částí Nového zákona, která obsahuje některé z nejznámějších a klíčových pasáží učení Ježíše, na nichž stojí křesťanská etika, je „Horské kázání “. Jde o Ježíšovu řeč uvedenou v 5. až 7. kapitole Matoušova evangelia. Jedná se v podstatě o poselství, které je adresováno všem. Začíná řadou blahoslavenství neboli požehnání. Ta udávají tón celému poselství a jsou základním návěstím celé Ježíšovy činnosti. A právě BLAHOSLAVENSTVÍ podle Matouše jsou námětem k zamyšlení nad dnešním slovem. Začátek Ježíšovy veřejné činnosti odpovídá podle Matoušova evangelia na otázku: co Ježíš nabízí a co přináší lidem? Ježíš nezačíná svou činnost poučnými slovy nebo příkazy, ale jednoduše radostným poselstvím, dobrou zprávou o plnosti blahoslavenství.

Matonick

Ježíš je poslem této radosti bez hranic. Lidé, ke kterým se obrací, mají od nynějška pevný základ této radosti – od okamžiku, který má původ v dobrotivém Božím jednání. Ke každému „blahoslavenství „ vyjadřuje příslušné zdůvodnění. To první a osmé mají stejný základ: „neboť jejich je Boží království“. Matouš častěji používá výrazu „nebeské království“. Boží královská vláda není panováním nějakého tyrana, nýbrž starostlivým a láskyplným působením pastýře. On prosadí svou vládu proti všem ještě nyní vládnoucím mocnostem a silám. Budou mu patřit a on jim bude nablízku se svou mocí a dobrotou. Na této otevřené, neskryté, mocné a milostivé Boží přítomnosti je založena veškerá blaženost. Následuje pak celá řada milostivého Božího jednání, které naplňuje veškeré lidské touhy.

Matonick

Bůh jim dá jako jejich otec zemi do dědictví. Bůh je bude sytit. Bůh se nad nimi smiluje. Bůh jim bude bezprostředně přístupný. Bůh je nazve svými syny a dcerami, uzná je za své děti a přijme je do svého rodinného společenství. Poselství blahoslavenství je především poselstvím o Bohu. Ze svého poznání Boha nám Ježíš zvěstuje, jak bude Bůh s námi jednat. Čím více smíme věřit a chápat, že Bůh je ten, který takto pro nás lidi koná, tím více budeme zakoušet již nyní oblažující moc tohoto skutečně radostného poselství. Lidé, kteří očekávali Ježíšovy charismatické výzvy k povstání, najednou poslouchají kázání o štěstí. Ježíš je Bůh, který učí štěstí. Podle Ježíše štěstí není v tom, co nás obklopuje, ale je v nás. Já rozhoduji o tom, zda budu šťastný, radostný, pokojný a vyrovnaný.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka