Denní zamyšlení s Písmem

20.7.2020

20. 7. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Mistře, chceme od tebe vidět znamení.“


(Ježíš) jim odpověděl: „Pokolení zlé a nevěrné hledá znamení, ale jiné znamení mu dáno nebude než znamení proroka Jonáše. Jako byl Jonáš v břiše velké ryby tři dni a tři noci, tak bude Syn člověka v nitru země tři dni a tři noci. 
                                                  /Mt 12,39-40/

I dnes mnozí vyžadují znamení. Kristovo vzkříšení a jeho život v církvi ať jsou ukazatelem ve zmatcích doby!

1. čtení: Mich 6,1-4.6-8
žalm: Žl 50
evangelium: Mt 12,38-42

www.vira.cz

Zobrazeno 991×

Komentáře

Matonick

Zákoníci a farizeové žádají od Ježíše znamení. Jeho učení, uzdravování a vyhánění zlých duchů má být potvrzeno znamením, které vnese jasno do případu kazatele vyhlašujícího blízkost království Božího. Je možno věřit jeho učení? Myslí to vážně? Jestli ano, ať to potvrdí. Přines důkaz, že tvé učení je učením Božím! Ježíš připomíná Jonáše, který svým kázáním přivedl obyvatele Ninive ke změně životů. To je i základní Ježíšovo volání: věřte dobré zvěsti, kterou přináším, a změňte své životy. Slyšíme? Důvěřujeme Bohu, který nám poslal svého nejdražšího syna, většího než Jonáš? Přišel mezi nás, aby nás obrátil k Bohu, aby nás pozval do Božího království, které je pro nás připraveno. Přišel, aby se svým životem, smrtí a vzkříšením stal sám tím největším znamením Boží lásky k nám.

Matonick

Mužům z Ninive stačilo k obrácení Jonášovo kázání, královně jihu stačila Šalomounova moudrost, aby vyšla ze svého domova a putovala do cizích končin. Jonášovo kázání a Šalomounova moudrost. To stačilo, aby lidé změnili své životy, aby se obrátili a věnovali pozornost a úsilí tomu, čemu se věnovat vyplatí. Dle svědectví evangelií namísto jednodenního Jonášova kázání v městě Ninive sám Ježíš putuje po celé zemi a denně zvěstuje evangelium, učí, uzdravuje a vyhání zlé duchy. Namísto putování královny jihu za moudrostí sám Ježíš putuje za lidmi a zvěstuje jim království Boží. Ninivským a královně jihu stačilo mnohem méně, než se děje nyní, aby se obrátili a věnovali pozornost tomu, o co skutečně jde. Tomu, co se zde skutečně děje.

Matonick

Farizeové žádají po Ježíšovi znamení k potvrzení své vlastní cesty. My někdy hovoříme o nacházení Boha v okamžicích a úsecích každého dne nebo ve všech věcech. Znameními jsou pro nás například svátosti. Hledáme znamení, díky nimž můžeme být vděční za Boží působení, které je v nás už v pohybu. Oni očekávali znamení s nedůvěrou, vyhýbali se závazkům a očekávali důkazy. V dnešním sofistikovaném světě lidé kupodivu často hledají vnější znamení, která by je zbavila nutnosti opřít se o vlastní rozhodnutí. Místo aby hledali znamení uvnitř, vyhlížejí je mimo sebe. Ježíš říká, že Bůh nám dal jediné znamení – jeho, Ježíše, který prokázal svou pravost svým zmrtvýchvstáním. Poděkujme Bohu za toto znamení a uvažme, co pro nás znamená víra v zmrtvýchvstalého Ježíše.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka