Denní zamyšlení s Písmem

4.7.2020

4. 7. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

„Mohou hosté na svatbě truchlit, dokud je ženich s nimi?"


Nikdo přece nevsadí záplatu z neseprané látky na staré šaty, jinak se ten přišitý kus ze šatů vytrhne a díra se ještě zvětší. Ani se nenalévá mladé víno do starých měchů, jinak se měchy roztrhnou, víno vyteče a měchy přijdou nazmar. Ale mladé víno se nalévá do nových měchů, a tak se uchová obojí.“ 
                                                     /Mt 9,16-17/

Mladé víno je nebezpečně bouřlivé, vyžaduje nový obal. Kristova zvěst vyžaduje stále nový přístup. Dokážu tolerovat ty, kdo umí zvěstovat evangelium novými formami?

1. čtení: Am 9,11-15
žalm: Žl 85
evangelium: Mt 9,14-17

www.vira.cz

Zobrazeno 965×

Komentáře

Matonick

Nové víno do nových měchů: co nového nám Ježíš přinesl svými slovy a činy? Velký důraz na půst byl tehdy kladen jako na výraz pokoření se před Bohem a lítosti nad svým životem. Příchod Ježíše však přinesl nabídku odpuštění hříchů a sjednocení lidí s Bohem novým způsobem: začala doba slavnosti podobná svatební hostině. V takové situaci starý důraz na půst ztratil své postavení – všude kolem se šířila nová radost a staré zvyky už nestačily k jejímu uchopení a prožití. Ježíš nám zde nabízí radikálně i nový pohled na něj. Říká, že nás vtahuje do důvěrného vztahu k sobě, který přirovnává ke vztahu mezi ženichem a nevěstou. Můžeme kolem sebe pěstovat atmosféru svatby a slavnosti. Jsme stvořeni k radosti. Ježíšovi velice záleží na našem štěstí, pokoji a radosti.

Matonick

Nové víno do nových měchů.“ Jaká to výzva naší svobodě a naší moudrosti! Ježíš nás vyzývá, abychom přijali radikální novost Božího království, které přišel nastolit, a abychom byli připraveni vzdát se toho, co je již příliš staré na to, aby přijalo jeho plnost. Tolik příležitostí ztrácíme proto, že nejsme připraveni vzdát se toho, co už neplatí a není k užitku. Ještě však potřebujeme moudrost, abychom rozlišili mezi tím, co je skutečně nové, a tím, co je již staré a nepotřebné. Některé věci jsou nové neustále, nikdy nezestárnou, především láska a nové přikázání milovat tak, jak Ježíš miloval nás. Život s Bohem je nesen láskou! Ježíšovi nestačí staré šaty ani měchy. Jeho příchod znamená svěží a nový začátek, novou éru našeho vztahu k Bohu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka