Denní zamyšlení s Písmem

16.8.2020

16. 8. 2020 0:00
Rubrika: Nezařazené

Šetřte práva a jednejte podle spravedlnosti, neboť se již blíží má spása, již se ukáže má spravedlnost.


Cizince, kteří lnou k Hospodinu tím, že mu slouží a milují jeho jméno, že jsou jeho služebníky, a všechny, kteří zachovávají sobotu bez znesvěcení a lpí na mé smlouvě, ty přivedu na svou svatou horu a dám jim radost ve svém domě modlitby. 
                                                 /Iz 56,6/

Hospodin sám má touhu přivést druhé do své blízkosti. Dokonce i cizince. Mohu s ním sdílet radost, že patřím do církve, která je domem pro všechny národy.

1. čtení: Iz 56,1.6-7
Třetí velký oddíl knihy proroka Izaiáše spadá do doby po návratu z babylonského zajetí (konec 6. stol. př. Kr.). Úryvek komentuje do té doby nepřijatelnou možnost, aby také pohané (příslušníci jiných národů) směli přistoupit k Bohu a spolu s Izraelity se podílet na bohoslužbě.
žalm: Žl 67
V žalmu je klíčové Boží požehnání „národům“, tedy pohanům. Bůh chce žehnat jiným, cizím, ostatním… Vyprošujme požehnání těmto „jiným“ ve svém okolí.
2. čtení: Řím 11,13-15.29-32
List Římanům v 9.–11. kapitole komentuje otázku, proč Izraelité nepřijali v hojné míře evangelium. Svatý Pavel uvádí, že odmítnutí Izraelitů je ve skutečnosti cestou pro ostatní národy: jejich záchrana bude nakonec cestou i pro Izrael.
evangelium: Mt 15,21-28
Úryvek je pokračováním sporu Ježíše s farizeji o „čisté“ a „nečisté“. Ti Kristu vyčetli nedodržování tradic otců, když učedníci jedli rituálně nečistýma rukama. Pán se na chvíli jakoby stal farizejem a při setkání s pohanskou ženou (tedy formálně nečistou) ukazuje, jak jejich postoj vypadá v praxi. Pevnou víru této ženy dobře znal, ale šlo mu o učedníky a jejich porozumění problematice čistého a nečistého před Bohem!

www.vira.cz

Zobrazeno 586×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka