Denní zamyšlení s Písmem

23.1.2021

23. 1. 2021 0:00
Rubrika: Nezařazené

Když Ježíš vešel do jednoho domu, znovu se shromáždil zástup (lidu), takže se nemohli ani najíst.


Jakmile o tom uslyšeli jeho příbuzní, vypravili se, aby se ho zmocnili; říkalo se totiž, že se pomátl na rozumu.
/Mk 3,21/

Lidí, zapálených pro Boží království, kteří jsou ochotni zříci se svých potřeb, bychom si měli víc vážit. Nebo je alespoň nekritizovat…

1. čtení: Žid 9,2-3.11-14
Žalm: Žl 47
evangelium: Mk 3,20-21
www.vira.cz

Zobrazeno 2249×

Komentáře

Matonick

Jednou z nejbolestivějších zkušeností kteréhokoli člověka je být zklamán svými nejbližšími a nejdražšími. Ježíšem, který byl celý den obléhán davy dychtícími po jeho hlásání a pomoci, byla jeho vlastní rodina zaskočena. Nedokázali prostě „pobrat“ tu obrovskou změnu uvedenou do jejich každodenního světa tím novým „hnutím“, totiž hlásáním Božího království. Naléhavé nároky Království šokovaly jeho rodinu natolik, že ji vedly k prohlášení: „Pomátl se“ ( srov. Mk 3,21). Vůbec ho nepochopili. Opustil bezpečí Nazareta, vyměnil zajištěnou živnost tesaře za potulný život; dostal se do problémů s představiteli moci; shromáždil kolem sebe podivnou skupinu učedníků.

Matonick

Na jedné straně stojí Ježíš, který se cele a bez výhrad daruje druhým, a témuž způsobu učí i své apoštoly, na druhé straně stojí jeho nejbližší příbuzní, kteří místo toho, aby mu pomáhali a následovali ho, prosazují svou vůli a chtějí, aby se podrobil jejich názoru, jejich měřítkům, jejich obavám o dobré jméno celé rodiny. Stojíme tak před radikální volbou, již po člověku vyžaduje křesťanský život: buď bezvýhradně následovat Ježíše, nebo se pokoušet nějak Ježíše se zmocnit a donutit ho přizpůsobit se našemu způsobu uvažování. Kdo takto postupuje, dospěje někdy dokonce až tak daleko, že svého Pána nejen zapře, ale dokonce i zradí a prodá za pár grošů.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka